Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Zoran Đorđević o sprečavanju prosjačenja i zloupotrebe 'dece ulice'

Ministarstvo ističe koliko je važno da celo društvo bude uključeno u borbu protiv organizovanog prosjačenja i zloupotrebe mališana.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da centri za socijalni rad imaju jasne instrukcije za sprečavanje zloupotrebe ''dece ulice'', ali da je važno da celo društvo bude uključeno u rešavanje problema organizovnog prosjačenja i drugih oblika zloupotrebe dece.

Đorđević je kazao da je Ministarstvo u maju 2018. godine centrima za socijalni rad izdalo upustvo o reagovanju i postupanju kada je reč o ''deci ulice'' naglasivši da svaka doneta odluka treba da bude na prvom mestu u interesu deteta.

''Tu decu treba skloniti sa ulice, razmotriti u kakvim porodicama žive i da li ima indicija o tome da ih zloupotrebljavaju, da li njihovim porodicama treba pomoći ili decu treba izdvojiti iz porodice i staviti pod starateljstvo'', rekao je Đorđević novinarma posle predstavljanja Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

Povezane vesti

Ministar je kazao da je nekoliko puta lično prijavljivao prosjačenje dece na ulici i dodao da su nadležni uspeli da ih sklone sa ulice, ali da veliki problem predstvaljaju ''dojave'' u tim slučajevima.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je da je organizovano prosjačenje često ''ispod radara'' i dodao da tim problemom ne treba da se bavi samo MUP, već i komunalna policija, pravosuđe, centri za socijalni rad, ali i mediji.

''Građanima treba objasniti da je u pitanju organizovan, lukrativni posao, da ne posmatraju tu decu samo kroz sažaljenja nego da pokušaju da razumeju da se dete nalazi u krugu vrlo lukrativnog posla koji se dugo nalazio pod radarom'', rekao je Pašalić.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica