Već nekoliko nedelja stručnjaci iz sveta upozoravaju roditelje na pojavu toksičnog šok sindroma, tj. sindroma multsistemskog zapaljenja kod dece. Naime, veliki broj mališana kod kojih su se javili ovi simptomi, a koji su vrlo slični Kavasaki sindromu, bio je pozitivan na virus korona ili ga je preležao.

U skorije vreme, ovaj sindrom pojavio se i u Srbiji.

Jedna mama iz Zapadnog Jorkšira upozorila je druge roditelje na simptome ove bolesti, nakon što je njen petogodišnji sin preležao ozbiljno stanje. 

A mum has issued a warning to other parents about the Kawasaki disease affecting kids after her five-year-old son fell...

Posted by Usa Today Post on Понедељак, 18. мај 2020.

Još početkom aprila dečak je imao temperaturu i suvo grlo. To je pratio manjak energije i apetita, pa su lekari pretpostavili da će antibiotici biti dovoljni.

Ipak, nedelju dana kasnije, dečakovo stanje se pogoršalo, počeo je da halucinira i temeratura je dostigla 40 stepeni, uz 169 otkucaja srca u minutu. 

Hana Filds i njen suprug Luk su brzo otišli u bolnicu nakon što je mališa dobio temperaturu i ubrzane otkucaje srca, toliko da nije bio u stanju da stoj.

Testovi krvi pokazali su da je imao zapaljenje na srcu, bubregu i crevima, pa mu je dijagnostikovamo multisistemsko zapaljenje.

Urađena su mu dva testa na virus korona, i oba su bila negativna. Dečaka su lečili baš kao da ima Kavasaki bolest.

"Srećom, oporavio se", rekla je dečakova mama.

"Želela bih da ljudi budu svesniji, jer se o ovome još uvek ništa ne zna."

Dok neki stručnjaci ovo stanje povezuju sa koronavirusom, postoje mnogi koji to osporavaju.

Zapratite nas i na Instagramu!