Prof. dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba,  ispričao je za "Blic" da smatra da bi obustavljanje nastave u školama trebalo da bude poslednja mera protiv koronavirusa koja će biti ukinuta.

Govorio je i o tome zašto je dobro što imamo veliki broj slučajeva bez simptoma, ali je dao savet roditeljima koji strahuju šta će biti sa decom ukoliko se oba roditelja zaraze. Poslednja mera koju bi on ukinuo je obustava nastave, a uz to govori kako bi opcija letnje škole bila veoma dobra.

"Činjenica je da, ako nekad moramo da imamo rigorozne mere, to je sada u ovom trenutku. Ono o čemu još uvek niko ne razmišlja jeste vreme kada mere treba ukinuti. Broj ljudi koji imaju asimptomatske manifestacije virusa nama mogu pomoći da odredimo kada je vreme i koje mere treba ukidati," objasnio je doktor.

Razlozi za ukidanje ove mere poslednje, prema njegovom mišljenju, jeste velika opasnost od širenja virusa u kolektivu. Ipak, postoji i druga strana.

"Vidim da u ovom trenutku škola na daljinu dobro funkcioniše, ali po mom mišljenju ne bi bilo loše da učenici idu u letnju školu, jer bi na taj način, imajući u vidu da deca imaju najmanje manifestacije bolesti, gotovo da uopšte nemaju simptome, došlo bi do prirodnog prokružavanja virusa i na taj način bismo stvorili tihi imunitet dok čekamo da se vakcina pojavi, a to neće sigurno biti ove godine," zaključio je epidemilog.

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na: