Zbog produženog školskog raspusta učenici osnovnih i srednjih škola časove će nadoknađivati na različite načine, negde će biti produženi za 15 minuta, negde će se održavati pretčasovi, a neke škole će raditi i subotom, kažu u školskim upravama.

Prema upustvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, svaka škola ima autonomiju u kreiranju plana nadoknade izgubljena četiri radna dana, za koliko je produžen zimski raspust usled virusa gripa.

Rukovodilac školske uprave Niš Dragan Gejo je rekao da su sve škole dobile upustvo koje je identično onom od prošle godine.

 "Učitelji i predmetni nastavnici će produzavati časove za 15 minuta i tako će se nadoknaditi izgubljena nastava", kazao je Gejo.

U Kruševcu škole još smišljaju načine koji su najbolji kako bi se nadoknadila nastava.

Rukovodilac te školske uprave Zoran Asković, smatra da je najbolje se napravi kombinacija nastavnih subota.

"Dve radne subote, a ostala dva nastavna dana da se nadoknade ili održavanjem pretčasova ili da se održavaju sedmi časovi tokom narednih šest nedelja nastave", objasnio je Asković.

Učenici su krenuli u školu u ponedeljak, međutim neke škole još nemaju jasan plan kako da nadoknade nastavu.

U ŠU Požarevac ističu da su mnoge škole u jednosmenskom sistemu rada i da u njima mogu da održe jedan čas dodatno dnevno. Međutim, one koje su u dvosmenskom sistemu rada, uglavnom će imati pretčasove.

"Radne subote u mnogima školama nisu mogucće, jer imaju bogat dodatni sadržaj u vidu takmičenja i zato je najbolje pretčas ili sedmi čas", istakli su iz ove Školske uprave.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zamolili su direktore škola za razumevanje prema učenicima završnih razreda, koji se pripremaju za upis na fakultete.