Danas je vrtić "Bubamara" u Zemun polju dobio donaciju od šefa delegacije Evropske unije Sema Fabricija. "Ne postoji bolji način da čovek počne novu radnu nedelju nego posetom predškolskoj ustanovi", napisao je Fabrici na svom Tviter nalogu.

Radi se o nastavljanju projekta koji Evropska unija već sprovodi u našoj zemlji, a tiče se donacija usmerenih predškolskim ustanovama, koje dobijaju nameštaj, tehničku opremu, igračke.

56 predškolskih ustanova u našoj zemlji je ovoga puta dobilo donaciju. Srpski vrtići dobili su 793 kompleta nameštaja, 11.680 krevetića, 521 komplet tehnike i 793 kompleta igračaka raspoređenih u 500 objekata.


Donacija Evropske unije vrtićima u Srbiji - nameštaj, tehnička oprema, igračke za predškolce. Foto: EU info centar

Pored opreme, koju su dobile predškolske ustanove iz najsiromašnijih opština u Srbiji, realizuje se i novi projekat Evropske unije pod nazivom Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji. Oko 1.500 vaspitača i stručnih saradnika iz ovih opština biće obučeno da razvija profesionalne kompetencije za kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Centri klastera za širenje Novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja biće pet opština koje su dobile opremu - Novi Sad, Zemun, Loznica, Pirot i Čačak.

Od 2003. godine, EU je poklonila za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra - za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzovnom obrazovanju.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je važnost obrazovanja. Smatra da je ono stub svakog društva i da EU zajedno sa resornim ministarstvima u Srbiji radi na unapređenju predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Ovaj projekat obuhvatiće više od 50 opština i oko 40.000 dece.

"Naša pomoć je vrlo konkretna, mi smo kroz ovaj program obezbedili igračke, nameštaj, IT opremu kako bi osnažili decu i pružili im najbolje alate za njihov razvoj", naveo je Fabrici, doniravši navedeno vrtiću "Bubamara" u Zemun polju. Pri uručivanju donacije pridružili su mu se ministar prosvete Mladen Šarčević i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Za to je potreban ambijent koji inspiriše, da igračke čine prijatan prostor koji razvija maštu. 'Godine uzleta' jesu jedan od najboljih programa za predškolske uzraste, a Zemun jedna od pet samouprava koja je bila u pilotu", rekao je Šarčević.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić naveo je da će u objekat "Bubamara" u Zemun Polju biti uloženo više od 30 miliona dinara u sređivanje enterijera i dvorišta.

Zapratite nas i na Instagramu!