Kako odgajati decu u današnje vreme, da li imamo dovoljno vremena i energije, kao i da li su "ćuške" još uvek proveren recept za poslušnost, otkrila je Jelena Đoković u neformalnom razgovoru nakon učešća u panel diskusiji "Budućnost je sad", održane juče u Beogradu.

Nakon predavanja, tokom kojeg je sa mladima u potrazi za poslom podelila neka svoja iskustva i stavove, ali i savetovala da neprestano rade na sebi i svom usavršavanju, Jelena se dotakla i svoje porodice.

Biti majka i balansirati između karijere i porodice nije uvek lako. Vremena se, kako je rekla, nađe, ali energije...

"Džim Ler, moj mentor, jednom prilikom mi je rekao: 'Vreme nije ništa ako mu ne damo energiju'. Svi imamo vremena, ali šta nam ono znači ako nismo u stanju da nešto i uradimo? Na primer, ja kada se vratim kući, imam vremena za svoju decu, ali da li imam i energije? Ničemu ne možemo da damo život ako mu ne damo energiju. Zato i biram da ovaj život živim sa puno energije, da se zdravo hranim, da se bavim sportom, da ležem na vreme, da se okružim pravim ljudima i pravim izbore koji su u skladu sa mojim vrednostima. Inače će nešto da me 'poklopi'", kaže Jelena.

Da nije Jelena Đoković, supruga svetskog broja jedan u tenisu, bila bi isto to što već jeste - majka, supruga i... možda spisateljica.

"Ja se bavim svime što želim, bavim se svojom porodicom, decom i mužem, a i pišem. Mislim da ću jednog dana biti spisateljica, mada već pišem za naš brend (časopis Original). Praktično ne žalim ni za čim i ne mislim da se nisam u nečemu ostvarila zato što sam Novakova supruga. Naprotiv, zbog toga sam se u svemu još više izgradila."

O tome kako vaspitava sina Stefana i ćerkicu Taru i da li će uticati na njihov izbor zanimanja, Jelena kaže:

"Da li vam ja delujem tako? Oni mene vaspitavaju i prevaspitali su me od njihovog prvog dana. Ja ih ne vaspitavam. Zbog njih sam svesna koliko imam još da rastem, i sagledavam svoje greške. Oni mi pokazuju da ne mogu više da mislim da znam bolje od njih. Oni su toliko čisti, bez grešaka, predrasuda, idu u svet sa takvom živošću i nevinošću...", kaže Jelena, koja veruje da je naivnost vrlina. 

"Nama stalno govore da ne budemo naivni. Ali, baš treba da budemo takvi. Otvoreni, bez očekivanja. Ja to učim od svoje dece. Nikada neću ništa očekivati od njih. Svojoj deci ću uvek reći: 'Ma, vi ste najbolji! Ne treba vam ništa više!'"

Da se ne pridržava "starinskih" načina vaspitanja, svedoči i to što su Stefan i Tara prvi u njenoj i Novakovoj porodici koji nikada nisu dobili "po turu"...

"Moja deca su prva generacija dece koja nikada nije dobila batine. Ja sam ih dobijala od svojih roditelja, moja majka pre mene, otac, moji baba i deda, Novakovi takođe. Stefan i Tara su prva generacija i to što ne odgovaramo na greške i pogrešno tumačenje emocija nasiljem, verujem da će zaista promeniti svet. Smatram da je to jedan veliki kvantni skok u menjanju istorije i budućnosti", kaže Noletova supruga, koja nije odolela a da ne prokomentariše i njegove "uspehe van terena". 

Naime, nedavno je Novak na Sanremu zapevao pred publikom, a evo šta ona misli o vokalnim sposobnostima svog supruga:

"Iznenadio me je. Mislim da bolje zvuči sa mikrofonom nego bez, pošto se kod kuće ne trudi toliko koliko se tamo trudio. On je jako talentovan. Svetla budućnost je pred njim", rekla je šaljivo i najavila da će Novak Đoković fondacija uskoro otvoriti još jedan vrtić.

"U Inđiji otvaramo vrtić u sredu i to je 46. u nizu, a do kraja godine imamo još deset projekata. Dece je puno, treba im naša pomoć, jer u društvu ima 'nedostataka' i ovo je naš doprinos", zaključila je Jelena.

Zapratite nas i na Instagramu!