Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najmoderniji softver za magentnu rezonancu u Institutu za majku i dete

Najnoviji softver će omogućiti bolji prikaz i najsitnijih promena kod mališana.

  Izvor: Foto: kurir.rs/privatna arhiva

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srbije, kojim upravlja Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, dobio je najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu.

Dr Radoje Simić, direktor Instituta, kaže da je aparat za magnetnu rezonancu potpuno nadograđen i da je ugrađen najmoderniji softver, čime je dobio na kvalitetu snimaka, što će omogućiti najbolji prikaz i najsitnijih promena kod malih pacijenata. "Aparat i dalje ima snagu 1,5 tesla, ali je ugrađen najsavremeniji softver, čime je aparat u rangu novog, a cena je jeftinija za 30 odsto. Ovaj softver je od izuzetnog značaja, jer će omogućiti prikaz i najsitnijih promena, a to se odnosi pre svega na tumore i sitne, najfinije promene u strukturi mozga i nervnih tkiva u razvoju deteta", kaže dr Simić. Prema njegovim rečima, nadgradnja ovog aparata koštala je oko 600.000 evra, a sledeće nedelje bi trebalo da počne sa radom.

Povezane vesti

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, kaže da je ovaj aparat renoviran iz budžetskih sredstava, iz kredita Razvojne banke Savete Evrope koji je odobren sa kamatnom stopom od nula procenata.


ajmoderniji softver za magentnu rezonancu u Institutu za majku i dete. Foto: Kurir.rs/Privatna arhiva

"To je projekat za koji je obezbeđeno 200 miliona evra za rekonstrukciju i opremanje najznačajnijih institucija na republičkom, regionalnom i lokalnom nivou. Iz tih sredstava se finansira obnova opštih regionalnih bolnica u Aranđelovcu, Lajkovcu, Loznici, Prokuplju, Gornjem Milanovcu i mnogih drugih zdravstvenih ustanova, među kojima je Univerzitetska dečja klinika Tiršova, u koju je uloženo oko šest miliona evra i  u kojoj je takođe obezbeđen novi aparat za magnetnu rezonancu - kaže Blagojević.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica