Da li ste u idealnoj formi da zatrudnite? Foto: Shutterstock

Ukoliko imate koji kilogram viška ili manjka, ne možete da se popnete na treći sprat bez usputnog odmaranja, ostajete bez daha kada potrčite za autobusom... bilo bi dobro da "uradite nešto", kako biste popravili trenutno stanje. Jer, nošenje bebe devet  meseci u stomaku, a posebno porođaj - veliki je fizički napor.

Višak kilograma predstavlja rizik za zdravlje

Gojaznost, kao i loše opšte zdravstveno stanje, mogu da budu prepreke da zatrudnite kada vi to želite, ali i faktori rizika koji ugrožavaju normalan tok trudnoće. Uostalom, nisu tako retke situacije da žena ne zna da je trudna. A kada to bude očigledno, jer je izostao menstrualni ciklus, beba stara dve-tri nedelje je već prošla izuzetno važne faze razvoja.

Višak kilograma predstavlja rizik za trudnicu, pre svega od pojave dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i mogućnosti da se porođaj završi carskim rezom. Nedovoljna telesna težina može da dovede do prevremenog porođaja i najčešće ima za posledicu rađanje bebe sa malom telesnom težinom.

Držanje dijete u trudnoći je opasno

Korigovana ishrana i fizička aktivnost pre trudnoće su najbolji način da organizam dovedete u top formu, kako biste bebi  stvorili dobre preduslove za razvoj. Ako postoji potreba za korekcijom, to je mnogo lakše učiniti pre trudnoće. Držanje dijete u trudnoći nije dozvoljeno - jer može da dovede do prevremenog porođaja ili trajnih negativnih posledica po bebu. Izuzetak je specifični režim ishrane iz zdravstvenih razloga, koji se sprovodi pod strogim nadzorom lekara. U tom slučaju je, uz  gubitak telesne težine, moguće izneti trudnoću bez komplikacija i roditi zdravu bebu.  

Zadržite zdrave navike i u trudnoći

Možda ste odličnog zdravlja, imate idealnu telesnu težinu, zdravo se hranite, nepušač ste i redovno vežbate. Vi ne morate da brinete pre nego što ostanete u drugom stanju, ali je važno da zdrave navike zadržite i tokom trudnoće. Pravilan izbor vežbi i  redovno vežbanje - naravno, uz dozvolu lekara, pomoći će vam da bolje podnesete trudnoću i porođaj. Kako se telo bude menjalo, tako ćete prilagođavati program vežbi (sigurno nećete da radite iste vežbe u prvom, drugom i trećem trimestru).  Konsultujte se sa nekim ko profesionalno radi sa trudnicama, a možete da koristite i stručnu literaturu. Međutim, pre svega osluškujte svoje telo. Ono će vam najbolje reći šta možete da radite a šta ne, koliko dugo treba da vežbate, kada morate da napravite pauzu.

Kako steći dobru kondiciju

Nemojte dozvoliti sebi da budete opsednuti kilogramima u trudnoći. Naravno, najbolje je ako se vaša težina povećava postepeno, u preporučenim granicama (između 11 i 16 kilograma). Tada su velike šanse da izbegnete neke od nelagodnosti koje prate trudnoću («kratak» dah, umor, bol u krstima, proširene vene, hemoroide, loše varenje, strije...). Vežbanje će takođe doprineti da ove tegobe budu manje, ili čak  da izostanu.

Dobru fizičku kondiciju možete da steknete i održavate vežbanjem, šetnjama, plivanjem, vožnjom bicikla ili sportom kojim ste se bavili pre trudnoće - ukoliko je ne ugrožava i, svakako, koji je prilagođen novom stanju. Ako pre trudnoće niste vežbali, nemojte da vas entuzijazam ponese pa da krenete sa intenzivnim programom vežbi. Dajte prednost šetnjama i laganim vežbama. Tek kada steknete dobru kondiciju, možete da vežbate intenzivnije - pod stručnim nadzorom i, obavezno, bez preterivanja. Jer, niste sami. Beba u vašem stomaku «vežba» zajedno sa vama. To ćete osetiti po njenim pokretima, koji su intenzivniji kada oseti priliv kiseonika. Ali, to znači i da će da oseti vaš zamor i dehidraciju, koja može da nastupi ako ne unosite dovoljno vode.

Pravilno odabrana fizička aktivnost, naročito ako je upražnjavate svakodnevno, može da vas održi u dobroj kondiciji tokom trudnoće. Ali i da vam olakša i skrati porođaj, kao i da ubrza vaš oporavak nakon porođaja.

Snežana Milanović, viši fizioterapeut