Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stroži pravilnik o nasilju u školama: Šarčević najavljuje oštrije kazne za direktore

'Sada hoćemo da vidimo šta se odnosi na obaveze nastavnika i roditelja', naveo je ministar prosvete, objasnivši kako će biti kažnjeni svi koji ne prijave nasilje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Direktori škola koji budu prikrivali vršnjačko nasilje i pravili propuste u radu neće biti kažnjeni samo razrešenjem, već će izgubiti i licencu. Nakon toga, oni više neće moći da ponovo budu izabrani za direktora neke ustanove, najavio je za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ovo bi, prema rečima ministra, bila jedna od novina Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, koji se trenutno dorađuje, a koji će, kako kaže, biti proširen i pooštren.

Šarčević je podsetio da je jedan broj direktora prošao obuku, nakon koje su stekli pravo i položili ispit za licencu, ali da je jedan broj njih i "popadao".

Disciplinski postupak

"To je nešto što još traje i na tome će se raditi tokom ove godine, a biće uvedene i licence za sekretare škola. Radimo i na timovima sekretara, jer hoćemo i njih da nateramo da povedu disciplinski postupak ili tužbu", pojasnio je prvi čovek srpske prosvete.

Šarčević je ovo najavio samo nekoliko dana nakon što su se u Velikom Mokrom Lugu roditelji učenika OŠ "Vladislav Petković Dis" pobunili i okupirali školu, ogorčeni što direktorka škole Lidija Nikolić tri godine nije ništa preduzela kako bi rešila problem nasilnog učenika koji maltretira vršnjake. Deca su se čak žalila i da je problematični učenik na nastavu donosio pištolj i nož.

Ministar je ranije rekao da će direktorka ove škole, ukoliko se dokaže da nije postupala u skladu sa procedurom, biti razrešena.

Povezane vesti

Bahati roditelji

"Radna grupa radi na proširenju i doradi pravilnika, jer kad je on pisan, najviše se odnosio na učenike. Sada hoćemo da vidimo šta se odnosi na obaveze nastavnika i roditelja. Imamo i dosta bahatih roditelja, imamo situacije i kada je učenik nasilan prema nastavniku, i taj deo nije dovoljno razrađen", naveo je Šarčević.

On je pojasnio da radna grupa želi da uključi sva ministarstva, jer kada škola iscrpi sve metode, moraju da se uključe i druge ustanove.

VEĆE KAZNE ZA NASILNE ĐAKE

Šarčević je dodao da će biti uvedene i strože kazne za nasilne učenike, ali da o tome još ne može da razgovara: "Bitna je i prevencija, sve što može da se izbegne pre kazne, to je dobro. Treba svi zajedno da pritegnemo porodicu, porodica je osnov cele priče, sve potiče odatle."

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica