U pojedinim lutkama Elsa i Ana iz filma Frozen 2, koje su izuzetno popularne u Srbiji i koje mališani u našoj zemlji obožavaju, a koje se mogu naručiti preko kod nas popularnog kineskog sajta za onlajn kupovinu Alibaba, pronađena je veća količina ftalata - otrovnih supstanci koje izazivaju poremećaj endokrinog sistema, bolesti jetre, neplodnost, pa čak i kancer. Ovakvih lutki ima i na drugim kineskim sajtovima preko kojih Srbi masovno pazare.

Upozorenje o opasnosti od ovog proizvoda istaknuto je na sajtu Rapeksa, sistema Evropske komisije za brzu razmenu informacija o nebezbednim proizvodima u EU. Ove Diznijeve lutke, kako stoji na sajtu Rapeksa, proizvedene su u Kini.

- Plastični materijal od kojeg su napravljene lutke sadrži povećanu dozu ftalata DEHP, DINP i DBP. Ovi ftalati mogu uticati na zdravlje dece i potencijalno izazvati probleme sa reproduktivnim sistemom i jetrom - stoji u upozorenju na Rapeksu, uz obaveštenje da je izdata mera Alibabi da iz prodaje ukloni ovaj proizvod.

Lutke Elsa i Ana su zbog crtanog filma Zaleđeno kraljevstvo već godinama jako popularne kod nas, a roditelji u Srbiji ih preko Alibabe i drugih kineskih sajtova kupuju pre svega jer su neuporedivo jeftinije nego slične u domaćim registrovanim prodavnicama. One se na kineskim sajtovima mogu naći i po ceni od 2,58 dolara, odnosno oko 275 dinara, dok u našim prodavnicama cena za jednu od ovih junakinja ide i do 5.000 dinara.

Petar Pfendt, profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu u penziji, kaže za Kurir da kupovina preko interneta može biti potencijalno opasna ukoliko se ne kupuje kod proverenih proizvođača.

- Ftalati su vrsta omekšivača plastičnih masa. Dodaju se proizvodima kako bi plastična masa postala savitljiva. Nalaze se u mnogim artiklima, a njihovo štetno dejstvo utvrđeno je tek pre tri decenije. Posebno su opasne za malu decu, jer oni predmete stavljaju u usta i na taj način ih direktno unose u organizam - kaže Pfendt i dodaje da ftalati mogu izazvati brojne bolesti, zbog čega je EU njihovo korišćenje drastično ograničila.

- Ftalati su naročito opasni jer spadaju u grupu supstanci koje izazivaju poremećaje endokrinog sistema i utiču na plodnost. Neki od njih su kancerogeni i mogu biti uzročnik pojave kancera, pre svega na polnim organima, testisima i jajnicima - upozorava Pfendt i dodaje da roditelji moraju voditi računa kakve igračke kupuju deci jer je mnogim proizvođačima samo bitna zarada.

Biohemičarka Jelena Milić iz udruženja Alternativa za bezbednije hemikalije kaže da bi roditelji trebalo da izbegavaju kupovinu proizvoda koji nemaju potpunu deklaraciju, tj. jasno istaknutog proizvođača, uvoznika i barkod: - Istraživanja su pokazala da je kod tih proizvoda češće ustanovljena veća koncentracija ftalata. Inače, ta supstanca nije trenutno toksična, tj. dete neće imati posledice odmah po korišćenju tog proizvoda, ali dugoročno gledano može izazvati brojne probleme.

Zapratite nas i na Instagramu!