Učenici osmog razreda će krajem marta raditi probni test male mature digitalno, na računaru.

Ovo za Kurir kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, i dodaje da je to predviđeno za sve osmake čije su škole opremljene za to, dok će ostali taj test raditi kao i dosad.

"To će ujedno biti i svojevrsni trening, s obzirom na to da će za dve godine svi učenici završnih razreda u Srbiji malu maturu polagati digitalno. Inače, deo novog modela polaganja male mature već je u pripremi."

"Ove godine osmaci će završni ispit polagati kao i dosad, rešavanjem zadataka iz matematike, srpskog i kombinovanog testa, ali u narednim godinama će i tu doći do promena. Imamo sastanke i radi se na pronalaženju najboljeg modela, kao i na tome da kombinovani test izgleda drugačije. Njega će najverovatnije zameniti PISA zadaci", otkriva Šarčević i dodaje da ministarstvo planira ove godine nabavku još oko 20.000 kompjutera, a isto toliko i 2021.

Testovi

Šarčević kaže da će se ove godine pregledanje testova raditi takođe digitalno, te da će se urađeni testovi skenirati pomoću specijalnog softvera koji je u izradi. "Radimo i na sistemu skeniranja. Planirana je nabavka 17 velikih skenera za njihovu obradu, koji će biti po školskim upravama u Srbiji. Iz škola će oni stizati u školske uprave, gde će se skenirati i slati u Beograd na pregledanje, tačnije na Novi Beograd, gde će biti skening centar.

Fakultet organizacionih nauka radi na softveru koji ćemo koristiti za ocenjivanje završnog ispita. Tu se radi i veliki sistem detaljnog video-nadzora, a planirana je i obuka ljudi koji će raditi na skenerima. Pored toga, preko kabineta premijerke pregovaramo s 'Poštom', s obzirom na to da oni imaju vozila, odnosno obezbeđenje kombije koji se zaključavaju na šifru, a u cilju bezbednog prevoženja testova", priča ministar.

Prvi čovek srpske prosvete kaže i da se radi na novinama u štampanju testova, kao i da se zadaci više neće štampati u komercijalnim štamparijama.

Nova štamparija

"Imaćemo novu štampariju u Fabrisovoj ulici, gde se nalaze Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a u kojoj će se štampati završni ispit. U pitanju je bezbedna štamparija, koja će biti pod odličnim nadzorom i, što se kaže, u našem je dvorištu. Uveliko radimo na tome da dizajn male mature bude potpuno drugačiji u tehničkom izvršenju", objašnjava Šarčević.

On zaključuje da tim stručnjaka radi na tome, kao i da su u toku detaljne procedure u vezi sa pomenutim novinama kako ne bi došlo do bilo kakvog propusta i kiksa.

NOVA PROCEDURA

- iz štamparije se testovi distribuiraju do škola

- urađeni testovi prevoze se bezbednim šifrovanim kombijima do školskih uprava

- u školskoj upravi testovi se skeniraju i šalju u skening centar u Beograd

- testovi će biti pregledani pomoću specijalnog softvera, koji je već u izradi

Zapratite nas i na Instagramu!