Mama četvero dece iz Australije izazvala je žustru raspravu nakon što je objavila video u kojem se vidi kako doji bebu za vreme saobraćajne gužve. Nakon što su je napali oni koji su videli video, Rakel Rejnolds zaključala je svoj profil na Instagramu, pa se sporni snimak više ne može pogledati. Ipak, pre toga je branila svoj postupak, tvrdivši da je auto stajao u saobraćajnom špicu uzrokovanom nesrećom. Ipak, stručnjaci tvrde da je to vrlo opasno.  

U videu se videlo kako ona automobil miče metar po metar, a tvrdila je kako u blizini nije bilo sigurnog mesta da stane i nahrani svoju četveromesečnu ćerku, pa je bila prisiljena da improvizuje.  

"Zaglavili smo se u saobraćaju i beba je gladna... opasno je i pomalo ludo. Ali što bi trebalo da uradim, ha, dušo?", preneo je njene reči Daily Mail.

Mama je stavila svoju bebu u krilo i počela da je doji, a auto se sporo kretao. Nakon što je objavila video na Instagramu, pitala je svoje pratioce šta bi oni uradili na njenom mestu. Mnoge žene odgovorile su joj da bi učinile isto za svoju decu. 

"Pokrenula bih brda i planine za svoje sinove i ćerku", napisala je jedna mama. 

"Uradila bih isto. Drago mi je da si dobro", napisala joj je druga. 

Ipak, drugi ljudi bili su zgroženi što je dovela dete u opasnost. Neki su rekli da je trebalo pripremiti bočicu sa mlekom tog dana za auto.

Stručnjaci su, ipak, protiv njene odluke. "Ako dete ne vozite pravilno u auto-sedištu, rizikujete njegov život. Posledice su ozbiljne. Čak i mala nesreća može povrediti bebu", rekla je Loren Riči iz Kraljevskog autokluba u Kvinslendu. 

Dr Alisa Baer, pedijatar i saosnivač The Car Seat Lady tvrdi da je dojenje tokom vožnje vrlo opasno (čak i na zadnjem sedištu automobila). 

"Zaista se zalažem za dojenje, ali ono ima svoje mesto i vreme. Vozilo u pokretu nije ni vreme ni mesto. Dojenje deteta dok se auto miče stavlja i vas i vaše dete u veliki rizik od nepotrebne povrede." 

U slučaju prometne nesreće, sila udarca naštetiće detetu više nego glad. 

"Ova majka stavila je dete nezaštićeno ispred vazdušnog jastuka koji se može aktivirati čak i kod manjih brzina i na licu mesta ubiti dete. Bilo je gladno, ali sigurno ne bi umrlo od gladi tokom te vožnje", objasnila je dr Baer, i naglasila da špic u saobraćaju ne znači da su njena beba i drugi vozači sigurni. "Mnogi od nas videli su kako se kod ovakvih zastoja mogu dogoditi manje saobraćajne nesreće, ali za ovu bebu, rezultat je mogao biti fatalan. Dojenje deteta tokom vožnje ometa i majku, koja tako ugrožava sve ostale na putu, jer ima veću šansu da udari drugi auto". 

Zapratite nas i na Instagramu!