Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škola za 21. vek: Stiže veliki broj mikrobit uređaja za nastavu po britanskom programu

Prema britanskom obrazovnom programu, i u naše škole se uvode najnovije tehnologije koje će unaprediti nastavu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

U još 480 škola širom Srbije uskoro stiže 17.500 mikrobit uređaja za rad po obrazovnom programu "Škole za 21. vek" British Council-a i britanske Vlade, radi osnaživanja nastavnika za podsticanje kritičkog mišljenja kod učenika i njihovog osposobljavanja za IT sferu.

Čak 93 odsto nastavnika, koji su prošli obuku kažu da im Mikrobit uređaji, džepni računari koje su đaci dobili u okviru programa "Škole za 21. vek", postaju važno nastavno sredstvo u radu sa decom, dok 86 odsto đaka kažu da im uređaji omogućavaju da ovladaju digitalnim veštinama i osnovama programiranja na zabavan i interaktivan način, saopštio je British Council.

"Samo godinu dana nakon što je mikrobit uveden u školama u Velikoj Britaniji kao nastavni alat, započeta je njegova primena i na Zapadnom Balkanu, u početku kao pilot projekat, a zatim i kao obavezni program za sve osnovne škole. Vlada Velike Britanije je želela da što pre pokrene ovaj program širom Zapadnog Balkana, jer smatra da će to biti odskočna daska u borbi protiv nezaposlenosti mladih", stoji u saopštenju.

Kako su dodali, bez obzira na to čime će se u budućnosti ti učenici baviti, bilo da postanu IT stručnjaci ili budu radili u poljoprivrednoj ili kreativnoj industriji, oni će moći da koriste ove veštine i znanja koja će steći kroz program.

Povezane vesti

"Tokom svih tih godina rasla je kulturna razmena između dva naroda, ali u poslednjih pet godina doživljava vrhunac kroz izložbe trenutno najvažnijih savremenih britanskih umetnika i snažne napore da se doprinese reformama u obrazovanju u celom regionu", ističe Kler Sirs, zamenica regionalnog direktora za Širu Evropu i direktorka kancelarije British Council u Srbiji.

Program "Škole za 21. vek" se u Srbiji realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Akreditovan je i na spisku programa koji čine "Okvir digitalnih kompetencija - Nastavnik za digitalno doba 2019".

Zbog svog jedinstvenog doprinosa nastavnoj praksi, našao se na listi strateški važnih projekata za Srbiju, kao deo reforme obrazovanja, i biće uveden u svih 1.150 osnovnih škola u svim gradovima.

Povezane vesti

Zajedno sa Fondacijom "Petlja" radi se i na osvežavanju nastavnog plana i programa za 7. razred, tako da mikrobit uređaj može da se koristi kao nastavno sredstvo ne samo za IT nastavu, već i na drugim časovima, pomažući deci da imaju multidisciplinarni pristup učenju.

Kako su dodali u saopštenju, zahvaljujući investiciji britanske Vlade vrednoj 10 miliona funti, milion učenika od petog do osmog razreda u regionu biće spremno za savremeno tržište rada.

"Verujem da ukoliko se projekat dosledno sprovodi može inicirati neophodne promene u našem obrazovnom sistemu. Svesni smo da se promena neće desiti preko noći, ali će vremenom učenici biti osposobljeni za celoživotno učenje, imati dovoljno kreativnog potencijala i dovoljno razvijene neophodne ključne kompetencije da se uspešno suočavaju sa svim izazovima u današnjem svetu", ističe Dalibor Todorović, nastavnik informatike i računarstva u OŠ "Sreten Mladenović Mika" u Nišu i voditelj obuke nastavnika za rad po programu "Škole za 21. vek".

British Council je međunarodna organizacija Ujedinjenog Kraljevstva za kulturne odnose i obrazovne prilike, koja sarađuje sa više od 100 država u oblastima umetnosti, kulture, Engleskog jezika, obrazovanja i građanskog društva.

Ove godine British Council slavi 80 godina svog postojanja u Srbiji.

Zapratite nas i na Instagramu!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica