Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Verujte im, ali proverite: Digitalna predostrožnost pomaže roditeljima da zaštite decu od mogućih pretnji na internetu

Jedna od najvećih dilema sa kojom se suočavaju roditelji danas je procenivanje kada treba da dopuste deci da samostalno koriste internet.

  Izvor: Foto: Promo

Zbog različitih opasnosti koje vrebaju internetom, od kontakta sa nepoznatim osobama do sajber maltretiranja, roditelji moraju biti potpuno uvereni da će njihova deca biti bezbedna kada su onlajn. Novo globalno istraživanje kompanije Kaspersky pokazalo je da kada je reč o bezbednosti na internetu, neki roditelji preferiraju da igraju na sigurno nego da veruju proceni svoje dece. Uprkos tome što se više od dve trećine (67%) roditelja slaže da su njihova deca potpuno svesna rizika koji postoje na internetu, polovina ostaje oprezna i koristi različite alate i prakse da osigura bezbednost svoje dece kada koriste internet.

U vremenu kada deca između 7 i 12 godina imaju pristup istim digitalnim servisima kao i njihovi roditelji, poput veb-sajtova za video striming ili drugih digitalnih servisa, postoji mnogo onlajn pretnji i rizika koji bi mogli da utiču na stav dece prema internetu. Mnogi roditelji su svesni toga i nastoje da komuniciraju sa svojom decom o tome kako da ublaže moguće opasnosti.

Postoje dokazi da su otvorene diskusije o bezbednosti na internetu koje pojedini moderni roditelji praktikuju sa svojom decom veoma efikasne. Stoga, dve trećine (67%) roditelja se bar u nekoj meri slaže sa tim da su njihova deca potpuno svesna rizika na internetu. Međutim, pored ovih značajnih konverzacija, pojedini roditelji zauzimaju proaktivniji pristup kako bi saznali više o tome šta njihova deca rade dok su onlajn.

Na primer, polovina ispitanika (50%) ručno proverava uređaje svoje dece – poput proveravanja istorije pretrage. Razlog tome može biti da je dete prethodno sakrivalo internet aktivnosti ili odbacivalo roditeljske savete. Neki roditelji koriste tehniku ‘digitalnog kažnjavanja’, gde zabranjuju deci korišćenje uređaja ako se ne ponašaju lepo. Polovina (52%) roditelja svojoj deci takođe vremenski ograničava korišćenje uređaja povezanih na internet.

Više od trećine njih (35%) ima instaliranu roditeljsku kontrolu na uređajima svoje dece kako bi ograničili korišćenje interneta ili videli detalje surfovanja. Gotovo trećina (30%) roditelja koristi ugrađene roditeljske kontrole, poput onih koje se nalaze kod konzola za video igrice, kako bi osigurali bezbednost dece. Slično tome, 30% takođe koristi podešavanja porodičnog Wi-Fi rutera kako bi isključili pristup internetu posle određenog vremena.

S obzirom na to da skoro svako dete danas ima pristup uređaju koji je povezan sa internetom, velike su šanse da će se suočiti sa neprikladnim sadržajem ili pasti pod uticaj onlajn pretnje. Pretnje variraju od izloženosti neprikladnim sadržajima, preko gruminga (situacije u kojoj nepoznata osoba uspostavlja i održava kontakt sa decom kako bi ih navela na određeno ponašanje ili radnje) do krađe identiteta. Naše istraživanje pokazuje da su roditelji razumljivo oprezni i svesni da porodične konverzacije i saveti neće uvek biti dovoljni da deca ozbiljno shvate potencijalni rizik pretraživanja interneta; mnogi roditelji takođe koriste aplikacije kao što je Kaspersky Safe Kids kako bi kontrolisali sadržaj i vreme provedeno na uređaju, izjavio je Darko Natalić, menadžer komunikacija kompanije Kaspersky za istočnu Evropu.


Foto: Promo

Mi ohrabrujemo roditelje da stave po strani sve pretpostavke koje imaju o onlajn navikama svoje dece, i imaju otvoreni dijalog sa decom o kontrolisanju njihove digitalne aktivnosti i bezbednosti na internet. Da bismo pomogli razgovor o ovoj važnoj temi, pripremili smo i besplatnu knjigu ‘Kasper, Skaj i zeleni meda’ koja vodi decu uzrasta od 6 do 9 godina na putovanje na kojem istražuju digitalni svet na bezbedan način, dodao je Darko Natalić.

Knjigu Kasper, Skaj i zeleni meda, zajedničko izdanje autorke Marlis Slehers i kompanije Kaspersky možete besplatno preuzeti na stranici https://www.kaspersky.com/zelenimeda/rs Kaspersky Safe Kids, program koji Vam pomaže da zaštitite vašu porodicu i privatne podatke, i takođe štiti vašu decu dok su na internetu možete uz 50% popusta preuzeti sa stranice https://www.kaspersky.rs/safe-kids.

Kako bi pomogli roditeljima da zaštite decu i ostatak porodice od pretnji na internetu, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju sledeće:

- Koristite automatsko blokiranje uređaja kako biste kontrolisali koliko vremena vaše dete provodi na računaru, pametnom telefonu ili tabletu. To takođe sprečava dete da sve svoje slobodno vreme provede ispred ekrana i vi možete odrediti količinu vremena koju smatrate prihvatljivom. 

- Društvene mreže su deo ličnog prostora deteta, pa posmatranje njihovog onlajn ponašanja može biti shvaćeno kao invazija na privatnost – ovo je naročito slučaj kod starije dece. Jednostavno pitajte da budete uključeni kako biste bolje razumeli njihova interesovanja i uspostavili bliži odnos. 

- Deca retko žele da pričaju sa roditeljima o svom sadržaju na društvenim mrežama. Najbolje bi bilo da diskutujete o tome kako ih koriste, bez kritikovanja i pritiska, i ponudite savet kako da se čuvaju prilikom novih prijateljstava i povezivanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica