Tačno 39-oro dece iz predškolske ustanove "Biseri" i nekoliko zaposlenih u ovoj ustanovi u Trsteniku javilo se 11. decembra hitnoj službi doma zdravlja sa simptomima povraćanja i bolova u stomaku. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Kruševac su odmah počeli sa istragom zbog čega je do ovoga došlo. 

Novih slučajeva dece sa simptomima trovanja iz trsteničkih obdaništa nije bilo, a očekuje se da šestoro mališana koji su zadržani na Dečijem odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu budu otpušteni na kućno lečenje, pišu Novosti.

"Situacija se smirila, jer novih slučajeva nismo imali. Nije bilo javljanja Hitnoj službi niti Pedijatrijskom odeljenju", kaže za taj list dr Radovan Popović, direktor Doma zdravlja "Dr Sava Stanojević" u Trsteniku.

"Laboratorijski nalazi ukazuju na moguću stafilokoku, koja se, najverovatnije, rastvorila prilikom konzumacije hrane. Ipak, sačekaćemo da tačan uzrok daju stručnjaci", dodaje.

U Zavodu za javno zdravlje u Kruševcu očekuju da, nakon preliminarnih rezultata, definitivan uzrok trovanja trsteničke dece bude poznat početkom naredne nedelje.

Tada će se, navodi list, razjasniti da li su stomačne tegobe i povraćanje izazvani nekim toksinom ili bakterijom.

Laboratorijski nalazi briseva i uzoraka namirnica daće i odgovor na pitanje da li su se deca otrovala hranom, ili je uzrok loša higijena prostorija, ili nešto sasvim treće.

Tegobe kod dece i dela zaposlenih u predškolskoj ustanovi "Biseri" javile su se u utorak. Tridesetak dece i sedmoro odraslih tada se javilo Hitnoj službi u Trsteniku zbog povraćanja i dijareje.

"Od 19 do 03 ujutru dolazila su deca na svakih pet do 10 minuta", rekli su tada iz Hitne.

Nekoliko njih sa težom kliničkom slikom upućeni su tada na odeljenje pedijatrije kruševacke bolnice.

Jednodnevna bolnička terapija dala je dobre rezultate i već u sredu svi mali pacijenti osećali su se dobro.

Zapratite nas i na Instagramu!