Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozitivna statistika: Za razliku od regiona, u Srbiji porast od 612 beba u ovoj godini

Slavica Đukić Dejanović je istakla činjenicu da je 2019. godine statistika pozitivna, te da imamo više rođenih beba nego u prethodnom periodu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prošle godine, na ovaj dan, imali smo podatak da su samo 17,3 odsto ukupnog stanovništva činili mladi.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Slavica Đukić Dejanović je rekla da statistika za ovu godinu kaže da smo u promilima u boljem položaju.

"Analizirali smo broj novorođenih beba u prvih devet meseci u svim državama sa kojima smo živeli i prethodnoj Jugoslaviji, u Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj - sve ove države beleže pad broja novorođenih beba, kod nas je porast od 612 beba, tako da smo jedini pozitivni", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Kaže da postoji nada da će se ovaj paramentar popraviti u narednom periodu, a to je i obaveza svih odgovornih da se uradi više kao roditelji, vaspitači, bake, deke i vršnjaci.

Govoreći o siromaštvu, ministarka iznosi podatak da zbog siromaštva svakog dana 22.000 mališana okonča svoj život.

"U romskim naseljima, 38 odsto nema vodu za piće, u 60 odsto nema kanalizacije i deca su diskriminisana u pogledu najelementarnijih prava u odnosu na drugu decu. Sve se ovo popravlja u poslednjih desetak godina", istakla je ministarka. 

Povezane vesti

Najviše su diskriminisana deca sa posebnim potrebama, romska deca, deca u ruralnim sredinama žive u neuporedivo lošim okolnostima, posebno deca za koju ne važi princip inkluzije u pogledu školovanja.

Ne samo budžet po meri deteta, nego bi sve aktivnosti po meri deteta trebalo da budu imperativ, smatra ministarka Đukić Dejanović. 

"Spadamo u one države koje imaju visok indeks prekinutog detinjstva. Američko ministarstvo za rad je konstatovalo da Srbija spada u 12 zemalja, od 131 koliko je analizirano, koje su značajno napredovale u pogledu najtežih oblika rada koji deca realizuju, odnosno u koji su deca uključena", kaže ona.   

Slavica Đukić Dejanović smatra da su pomaci evidentni, ali ako je jedno jedino dete ugorženo po bilo kom osnovu ljudskih prava, a ove godine beležimo 30 godina od Konvecnije koja reguliše prava deteta, posao nije završen.

Dostojevski je rekao da se duša leči kada smo sa decom.

"Jedini plač koji donosi radost je plač dece i neka ih bude što više, da bude što više plača beba", zaključila je Slavica Đukić Dejanović. 

Zapratite nas i na Instagramu!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica