Dovoljno razloga da što pre razvijemo kod deteta početnu osnovu - ljubav prema knjizi i naviku čitanja. Međutim, da bi dete zavolelo knjigu roditelji moraju da mu u tome pomognu. Važan je i celokupan odnos roditelja prema knjizi koji dete uči upravo od njih. Nije dovoljno da roditelji samo kupe i poklone detetu knjigu već,moraju aktivno da učestvuju u izboru i čitanju knjige, da krenu sa ovom lepom aktivnošću na vreme. Zato ovim tekstom dragi roditelji želimo da vam pomognemo da izaberete i kupite dobru, kvalitetnu i adekvatnu i pravu prvu knjigu za vašu bebu.

Kada kupiti PRVU KNJIGU ZA BEBE ?

Već od 9 -10 meseci preporučuje se susret sa prvom knjigom.

Dakle kada se uputite, dragi roditelji u knjižaru ili u prodavnicu dečije opreme gde takođe mogu da se kupe knige odvojite malo vremena i obratite pažnju na male savete koje vam dajemo u ovom tekstu. Knjige treba da budu ne samo zanimljive i lepe već treba da zadovolje i zdravstvene I mnoge druge aspekte. Izbor knjiga u većini knjižara je zaista velik i nije lako odabrati onu “pravu” među mnoštvom lepih i kvalitetnih slikovnica.


Foto: Promo

Karakteristike ili dobre osobine PRVIH KNJIGA ZA BEBE

- STRANICE TREBA DA BUDU ŠTAMPANE U TVRDOM POVEZU To je prva važna karakteristika knjige za bebe na koju treba da se obarti pažnja.To znači da listovi ili stranice prvih knjiga za bebe treba da budu od kartona i plastificirani. Dete najmlađeg uzrasta tek razvija motoriku i koordinaciju pokreta pa je rukovanje knjigom nazgrapno. Dete knjigu drmusa, baca, tako da bi se obični listovi pocepali i verovatno završili u bebinim ustima, Kada su listovi knjige štampani na tanjem, običnom papiru kao udžbenici beba može da ih iscepa i proguta sitne delove. Zato je veoma važno da listovi budu od kartona. Listovi treba da budu takođe i plastificirani. Plastificirani listovi omogućuju da na primer ,kada se slučajno po knjizi prospe sokić ili hrana knjiga može jednostavno da se obriše i neće da se uništi. Plastifikacija omogućuje dugotrajnost i izdržljivost

- ĆOŠKOVI PRVIH KNJIGA ZA BEBE TREBA DA BUDU ZAOBLJENI Beba, kako smo već naveli nezgrapno rukuje predmetima, igračkama ili knjigama. Bebe tako istražuju I upoznaju svet oko sebe. Kada ćoškovi knjige nisu zaobljeni već pravi ili da slobodno kažemo oštri, dete može da se povredi. Posebno ako su knjige štampane u tvrdom povezu od kartona, a nisu zaobljene može doći do ozbiljnijih povreda.

- MATERIJAL OD KOG JE PRVA KNJIGA ZA BEBE IZRAĐENA TREBA DA BUDE EKOLOŠKI I POTPUNO SIGURAN ZA DETE 

Listovi tj. kompletan materijal od koga je izrađena slikovnica treba da bude izrađen od materijala koji su ekološki, a takođe je jako važno da ne sadrže toksične materije koje bi mogle da budu štetne za decu. Na svakoj slikovnice za male bebe treba da se nalazi oznaka CE koja je dokaz da materijali od kojih je izrađena nije toksičan i da je knjiga prošla odgovarajuće ateste. To je vrlo važno jer dete većinu iskustva stiče tako da sve” proba” tj stavlja u usta.

- EDUKATIVNI ZAHTEVI: PRVE KNJIGE ZA BEBE TREBA DA BUDU LEPE I SA JEDNOSTAVNIM ILUSTRACIJAMA

Crteži ili ilustracije koje se nalaze na stranicama PRVIH KNJIGA ZA BEBE, treba da budu što jednostavnije i jasnije, sa što manje detalja .Pogrešno je mišljenje da slikovnice treba da budu što šarenije. Dete treba da fokusira predmete, prepozna šta je na slici, imenuje i nauči svoju prvu reč. Na taj način dete razvija svoj rečnik i govornne sposobnosti. Uostalom dete uzrasta 2—3 godine uspešno razlikuje četiri

boje te se savetuje da knjige tj slikovnice koriste četiri osnovne boje i na taj način se utiče i na razvoj estetskog senzibiliteta kod dece.

- JEDNOSTAVAN SADRŽAJ PRVIH KNJIGA ZA BEBE


Foto: Promo

PRVE KNJIGE ZA BEBE su obično rečnici sa lepim i jednostavnim ilustracijama životinjama ,predmetima i pojava koji okružuju dete. Za početak biće dovoljno to što dete gleda slike i pokušava da okrene stranu,a zatim da uči i nove reči.

Na kraju iako ne manje važno je međusoban odnos roditelja i deteta tj aktivno i kvalitetno provedeno  vreme  za vreme čitanja slikovnice. To je još jedna prednost koji pruža knjiga. Dok sluša glas mame ili tate,bake ili deke koji im čitaju knjigu ,dete je ušuškanu u njihovom krilui uživa u prisutnosti, toploj atmosferi i u čitanju. To su dragoceni trenutci koji utiču na emocionalni razvoj deteta i ostaju kao trajni zapisi lepih uspomena..

Yumama vas nagrađuje!

Čitateljka koja prva na Yumaminu Fejsbuk stranicu ili na mail redakcija@yumama.com pošalje tačan odgovor na pitanje: Kada se preporučuje susret sa prvom knjigom?dobiće set knjižica.