Toplo piće poput čaja može ublažiti simptome upale, očistiti disajne puteve i smanjiti količinu sluzi koja se spušta iz nosa u grlo i iritira ga.

Neki će čajevi pomoći da ublažite bolove, dok će drugi smanjiti proizvodnju sluzi, pojašnjava dr Stiven Parodi, nacionalni stručnjak za infektivne bolesti i lekar u Kaiser Permanente.

Dr Parodi ističe kako istraživanja nisu potvrdila da neka vrsta čaja bolje pomaže od drugih kad je reč o tipičnim simptomima prehlade i gripe.

- Nema specifičnih studija koje će istaknuti koja kombinacija sastojaka ili lekovitih biljaka najviše pomaže, jer svaki čovek reaguje različito na različite pristupe lečenja, kazao je.

Isprobajte sljedeće čajeve i otkrijte koji vam se najviše sviđa, jer ćete tako u najkraćem roku ublažiti bolno grlo.

1. Čaj od korena sladića

Lagano zaslađeni čaj korena sladića dobiva se od biljke Glycyrrhiza glabra i koriste ga u kineskoj narodnoj medicini. Najbolji je u borbi protiv gastrointestinalnih tegoba poput gorušice, no kineska Akademija medicinskih nauka u radu iz 2015. godine navodi kako ima antimikrobna i antivirusna svojstva, te zahvaljujući njima pomaže u borbi protiv bakterija i virusa kod prehlade grla.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.