Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas devojčicama u Srbiji, povodom Međunarodnog dana devojčiča, da su moć i snaga u njihovim rukama da se izbore za ono što žele u životu.

- Danas kada ceo svet obeležava njihov dan, moja poruka svim devojčicama u Srbiji je da su moć i snaga u njihovim rukama da se izbore za ono što žele u životu. Sve dok u vama, drage devojčice, titra i najmanja iskra za ciljem kojem stremite, imate šansu da ostvarite sve što hoćete! Pre svega, posvetite se obrazovanju, jer ono vam daje snagu da se izborite za mesto koje vam pripada - poručila je Mihajlović.

Ona je, povodom Međunarodnog dana devojčica, koji se od 2012. godine obeležava svakog 11. oktobra, istakla da su svi svesni problema sa kojima se devojčice susreću, od diskriminacije u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, preko ranih brakova, do vršnjačkog nasilja, i da svako odgovorno društvo na rešavanju tih problema radi svakodnevno, ali da danas treba da slavimo sve devojke i devojčice koje svojim primerom pokazuju da mogu da se izbore sa izazovima sredine.

- Ne postoji nijedan objektivan razlog da se ne ostvarite u onome što vas interesuje, bilo da je reč o nauci, sportu, umetnosti, politici... Osvrnite se oko sebe i videćete sjajne mlade devojke koje su najbolje u matematici, informacionim tehnologijama, sportu, muzici... Školujte se, jer znanje je moć koju vam niko ne može oduzeti. I svaki put kada čujete: "Ti to ne možeš i ne umeš, ti si devojčica, nije to za tebe", umesto da vas to obeshrabri i uspori, neka vam bude vetar u leđa i podstrek da dokažete da i te kako možete sve! - rekla je ona, navodi se saopštenju.

Potpredsednica Vlade dodala je da će uvek biti tu da podrži devojčice i mlade žene i da se u svom radu svakodnevno bori da društvo prepozna vrednost i snagu devojčica i žena.

- Ako želimo da živimo u modernom i razvijenom društvu, onda moramo da pružimo jednake šanse svima: da se obrazuju, rastu i razvijaju. Nema prepreka i izgovora ako želimo bolju budućnost za svoju decu - zaključila je ona.

Zapratite nas i na Instagramu!