Kopriva (Urtica dioica) bogata je vitaminima, mineralima i lekovitim tvarima.

List koprive olakšava reumatske tegobe jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Prepisuje se za unutarašnju upotrebu kao diuretik, jer može pojačati uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline, te olakšati stanje kod reumatizma i artritisa.

Takođe, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protivupalni učinak. Kopriva deluje protiv proliva i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu. Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se stoga koristi u brojnim čajnim mešavinama protiv dijabetesa.

Pripravci od korena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se veličina žlezde ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer podstiče apetit, opskrbljuje organizam gvožđem i uspešno deluje protiv umora. U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.