U Srbiji se od 1. do 7. oktobra obeležava Nacionalna nedelja promocije dojenja, pa smo tim povodom razgovarali s poznatim mamama o njihovim iskustvima. Danas vam otkrivamo priču Kristine Radenković, ponosne mame male Tare, koja trenutno iščekuje drugo dete.

Koliko ste dugo dojili?

- Taru sam dojila 15 meseci i samo na nagovor pedijatara i majke sam prestala. Bilo mi je mnogo teško da prekinem s dojenjem, teže meni nego Tari, moram priznati.

Jeste li imali krize tokom dojenja i, ako jeste, kako ste ih prevazilazili?

- Mi smo, kao i većina, imali malih problema na početku. Postoji taj neki period od 40 dana koji i služi za navikavanje i suživljavanje majke i bebe, ali kad smo uspostavili dojenje, postalo je uživanje, a Tara je napredovala sve više i više. Najveću krizu sam imala kada sam s dojenjem prestala i ta kriza i fizički i psihički bol koji sam osećala, trajao je još tri meseca…

Jeste li za dojenje u javnosti?

- Naravno, i ne vidim mesta za polemiku, jer me niko nikada popreko pogledao nije. Malo je sve to preuveličano.

Koliko ste se odricali kada je u pitanju ishrana?

- Jedino čega sam se odričala kad je hrana u pitanju jeste kupus i pasulj, to sam ispoštovala.

Koliko znači podrška bebinog tate?

- Nikola učestvuje podjednako u svakom segmentu roditeljstva, a dojenje nam je oboma omogućilo čvrst san od Tarinog prvog dana, tako da se nadam da neće biti problema oko dojenja s drugom bebom.

Koji biste savet dali mamama koje imaju poteškoće u vezi s dojenjem?

- Zaista sam neko kome je dojenje bilo uživanje, nije me gnjavilo, nego mi je olakšavalo dane sa Tarom. Bila je sita, naspavana i nasmejana beba. Uvek sam za dojenje. Ukoliko mame imaju mleka, makar i manju količinu, i imaju želju, savetujem da izdrže početnu krizu i da se potpomognu dohranom jer kasnije, kada se sve usaglasi, mogu dohranu i da odbace.

Tekst: Tamara Sorak Ranković

Zapratite nas i na Instagramu!