Vršnjačko nasilje ne jenjava u Srbiji. Slučaj koji je isplivao u javnost o brutalnom prebijanju srednjoškolca na mrtvo od strane četvorice "drugara" je dokaz da se ovom temom moramo baviti ozbiljno i intenzivno. Samo za Kurir, prof. dr Vlajko Panović objašnjava kako roditelji nasilnika jedino smeju da reaguju, a da ne načine veću štetu od svog deteta.

Kada se desi vršnjačko nasilje mnogi su skoloni osudi roditelja nasilnika i nisu daleko od istine. Ipak, roditelji koji su načinili grešku pri vaspitavanju svoga deteta imaju pravo da bar pokušaju da je isprave i to se zove resocijalizacija.

Za resocijalizacijom vape pubertetlije, ali ukoliko se ona ne primenjuje na porodičnoj osnovi neće imati efekta.

- Roditelji nasilnika moraju da prihvate odgovornost u potpunosti. Moraju da budu svesni da se agresivno ponašanje "nosi iz kuće", kaže dr Vlajko Panović i dodaje da je važno da se svi udružimo, i građani i institucije, na pozivanje roditeljske svesti i savesti.

- Preuzimanje odgovornosti se ne odnosi na to da se odričete deteta nasilnika, jer tako u njemu budite samo još veću potrebu za agresivnošću, a izopštavanje iz društva može da rezultira i pokušajima samoubistva. Zato se odgovornost roditelja počinitelja vršnjačkog nasilja ogleda u reakcijama potčinjavanja zakonu i vekovima ustoličenim sistemima vrednosti. Time roditelj uči dete da će od sada biti tako, jasan je dr Panović.

Usaglašavanje ponašanja u porodici, naročito u kriznim situacijama, od velike je važnosti.

- Iako se nasilje već dogodilo, a vaše dete je dokazano počinitelj, ne odstupajte od jedinog rešenja - pokažite smernice detetu, u jednom pravcu dozvoljen smer, a u suprotnom zabranjen. Svako dete će po prirodi stvari odabrati stranu na kojoj će se dugotrajno osećati srećno, kaže dr Vlajko Panović i dodaje:

- Snositi posledice i iz njih izaći pametniji, to može samo odrasla, zrela i stabilna osoba. Ako od svog deteta očekujete da jednog dana bude takva, onda joj primerom pokažite da se u nemilim događajima savest umiruje preuzimanjem odgovornosti, a proces stvranja svesti o pravom smeru je resocijalizacija, koja ima za cilj da dete nasilnika jednog dana uklopi u "normalne" (opšteprihvaćene) društvene okvire.

Zapratite nas i na Instagramu!