Vršnjačko nasilje poprima nove dimenzije. Skandalozni snimci brutalnog prebijanja zamenjeni su novim lošim "trendom".

Vršnjaci sada među sobom procenjuju čija je odeća i obuća originalna i ukoliko nije - sledi maltretiranje. Oni kojima roditelji nisu mogli da omoguće skupocene stvari dobijaju surov nadimak - fušeri, a za procenjivanje mladi koriste i aplikaciju skener.

Nasilno skidaju patike ili odeću svojim vršnjacima, skeniraju kod i ako procene da odeća nije originalna, sledi zlostavljanje.

Na ovaj način nasilnici targetiraju one slabijeg materijalnog statusa. Psiholozi tvrde da se ova tehnika zlostavljanja nimalo ne razlikuje od nedavnih snimaka prebijanja koji kruže društvenim mrežama.

"I jedna i druga su najpre brutalne i jedna i druga su surove, i jedna i druga se karakterišu kao vršnjačko nasilje, ali i jedna i druga govore kako žrtva ne odlazi od svog zlostavljača po ceni života i strašnog maltretiranja, u želji da bude prihvaćen ostaje tu gde jeste", kaže psihotarapeut Marina Paunović.

Kada smo pitali mlade da li postoji razlog zbog čega je firmirana odeća bitna, a ona koja nije takva za ismevanje, konkretan odgovor nisu imali.

"Kad sve to saberemo za jednu mladu osobu koja nema svoje mesto u jednom takvom društvu i jednoj takvoj grupi je ozbiljno pitanje, pitanje odbačenosti, pitanje vrednovanja, jesam li vredan ili nisam vredan, zašto me ne žele, zašto se razlikujem od drugih"; navodi Paunovićeva.

Ovakvo zlostavljanje nije novost, ali je usled popularnosti društvenih mreža postalo izraženije, koren problema je u samom društvu, ali kako i sama deca veruju, pravda mora da dođe na red.

"Sve će im se to nekad vratiti što zadirkuju", ističe jedan dečak.

NOVA VRSTA ZLOSTAVLJANJA

Posted by Silly Telly on Thursday, September 26, 2019