Nećete verovati kada pročitate koliko koristi vam može doneti samo 50 grama kikirikija dnevno. Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao pasulj, grašak ili soja.

On je odličnog ukusa, a i bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima. Kikiriki je dobar izvor proteina i u sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja.

Prednosti kikirikija su različite, pa ih svakako treba dodati na listu svakodnevne ishrane. Međutim, zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima kikiriki, ne bi trebalo da se preterujete. Ovih 12 svojstava kikirikija čine nam mnogo koristi od zdravlja do lepote.

Dobar je za zdravlje srca

Među koristima za zdravlje čoveka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou mononezasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki može da održava ljudsko srce zdravim.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji loš holesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Stoga je kikiriki u stanju da spreči moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.