Biljka koju krase cvetovi jarko žute boje može se naći u obliku čaja ili kapi. Od davnina koristi se kao efikasno sredstvo i proveren prirodni lek.

Ova biljka ima izraženo antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik. Pokazuje povoljno delovanje u tretiranju viralnih i retroviralnih infekcija.

Trenutno se vrše ispitivanja o njegovoj primeni kod virusnih oboljenja HIV-a i hepatitisa C. Vaginalete kantariona se primenjuju kao dezinficijens, jer imaju široko antibakterijsko dejstvo.

Odličan je za otklanjanje ginekoloških problema

U narodnoj, ali i zvaničnoj medicini, vaginalete kantarion koriste se kod ginekoloških problema. One pomažu u obnavljaju sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju posledice upala i belog pranja koje prate svrab, bol i osećaj peckanja.

Kantarion se upotrebljava i za lečenje blažih oblika depresije i kao sredstvo za umirenje. Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije. Odobren je kao lek za upotrebu kod blagih i umerenih depresija u Nemačkoj, a priznat je i od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.