Sve češće se dešava da majke svoje tek rođene bebe ostavljaju u porodilištima, a poslednji takav slučaj na jugu Srbije desio se u Vranju kada je žena iz Trgovišta ostavila svoje sedmo dete. Razlozi koje roditelji najčešće navode su porodični ili materijalni. Prema saznanjima Južnih vesti, broj ostavljene dece u porodilištima na jugu Srbije varira od jednog do pet godišnje, dok u Pirotu, kako kažu, u poslednjih 7 godina nije ostavljena nijedna beba.

Početkom avgusta je u Vranju ostavljena tek rođena beba, a načelnica vranjske Ginekologije Gordana Đorđević kaže da se to i ranije dešavalo i da se na godišnjem nivou u ovom Porodilištu ostave 2 do 3 bebe.

Najčešći razlozi zbog kojih roditelji ostavljaju tek rođene bebe su materijalni, porodični i zdravstveni, saglasni su u Centrima za socijalni rad koji se uključuju u slučaj onog trenutka kada majka izjavi da ne želi svoje dete.

Sa majkama koje se odreknu svoje dece radi tim Centra, priča za Južne vesti Aleksandar Jovanović, glavni tehničar Opšte bolnice u Leskovcu u kojoj su za godinu i po dana ostavljene 2 bebe.

Majke, po zakonu, imaju 6 meseci da tu odluku povuku. Ipak, po decu se uglavnom ne vraćaju.

"Po našem iskustvu, to su uglavnom žene koje imaju neki psiho-somatski problem sa prihvatanjem deteta. Do sada je praksa pokazala da se one retko predomišljaju", kaže Jovanović.

Deca u tom periodu budu na Odeljenju pedijatrije, dok se ne okonča ceo postupak, uglavnom oko 3 meseca, i o njima računa vode zaposleni.

"Bebe čuvamo kao da su naše. Sestre vode računa o toj deci, kupujemo im pelene, deo hrane obezbeđuje bolnica, deo kupujemo i mi, a nabavljamo im i odeću, uglavnom stvari koje su prerasla naša deca. Ostaje se i van radnog vremena i trudimo se da ih čuvamo i da im bude dobro", kaže Jovanović.

Deci često daju imena i nadimke, a najviše posla imaju oko onih koja su rođena sa nekim hendikepom, jer ona iziskuju pažnju i često ostaju duže u bolnicama.

Nakon toga odlaze u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, gde im se pronalaze staratelji. Za staratelja se postavlja neko od rodbine ili se dete premešta u hraniteljsku porodicu.

Vranjski Centar je u ovoj i prošloj godini realizovao postupke zaštite za po jednu novorođenu bebu koju roditelji nisu želeli, saznajemo od direktorke vranjskog Centra Dragana Arsić.

"Kako je jedna od osnovnih potreba deteta potreba za stabilnošću, procenjuje se da nije u interesu deteta da menja hraniteljske porodice, osim ako to neke vanredne okolnosti ne zahtevaju", kaže Arsićeva.

U niškom porodilištu je u toku prošle godine ostavljeno pet beba od kojih su, uz saglasnost roditelja, tri smeštene u hraniteljske porodice, jedna odlukom Centrom i jedna beba je oduzeta roditeljima.

"Ove godine napuštene su tri bebe", rekao je direktor Centra Zoran Jović.

U Prokuplju se, kažu u ovoj bolnici, ne ostavljaju bebe tako često.

"Ove godine ostavljena je jedna beba, dok prethodne godine nije bilo", potvrdila je direktorka Bolnice Snježana Arsić.