Iznenađujuće je koliko malo zapravo znamo o hrani koju jedemo, a još je čudnije koliko smo toga sebi uskratili od brojnih biljnih plodova koji mogu da budu pravo osveženje u našoj kuhinji, i to ne samo u gastronomskom smislu, već i kada je reč o celokupnom stanju našeg organizma.

Jedna od nepravedno zapostavljenih, a svakako dragocenih biljaka jeste tušt, samonikla korenska biljka koja raste gotovo svuda u celoj našoj zemlji, čak i uz ulicu i trotoare. I dok je većina čupa jer narušava estetiku, oni malobrojni znaju da je tušt, poznat i kao tušanj ili portulak, zapravo lekovita i hranljiva vrsta korova.

- Iako je korov i raste svuda (u baštama, na livadama, u dvorištima, pa čak i na trotoarima), tušt je u stvari lekovita biljka, bogata nutrijentima i povoljno utiče na organizam. Još jedna prednost svih "korova" i samoniklih biljaka je ta što se ne tretiraju pesticidima pa su samim tim zdraviji za nas za razliku od klasičnog zeleniša iz prodavnice - objašnjava sertifikovani holistički nutricionista Katja Jakovljeva.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.