Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo lekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične.

Antioksidansi učestvuju u procesu sprečavanja štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sastava (npr. Alchaimer).

Da bi u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupine, poželjno je konzumirati ih zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorišćavaju hranjivi sastojci. Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupine, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim poslasticama od kupine zadržavajući svoje lekovito svojstvo.

Ako se jedu redovno, kupine takođe pomažu u očuvanju od upale respiratornog sistema i tromboze.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Pitsburg, otkriva je da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije. Velika prednost kupina je takođe visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u regulisanju telesne težine.

Kupina kao prirodni aspirin

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivan sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperature i deluje protivupalno. Kada dođe do glavobolje možete pomoći sebi posudom svežih kupina.

Ovo voće takođe štiti vid i jača imunološki sistem. Listovi kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizma. Takođe se upotrebljavaju za lečenje lakših slučajeva proliva. Mirisni čaj od listova kupine pripisuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za lečenje čireva u ustima i upale usne duplje i desni.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.