Kad se temperature i noću zadržavaju iznad 30 stepeni - a baš nas taj gušt, najavljuje Republički hidrometeorološki zavod - očekuje narednih dana - uistinu je neugodno spavati u sobi koja je toplotno loše izolovana ili nema klima uređaj. 

Znojenje, okretanje po krevetu i sneno bauljanje po balkonu (ako ga ima!) izvesniji su scenario od blaženog sna. Ako ste i vi takve sreće, predlažemo vam da idući put pre nego što izgubite živce zbog (ne)spavanja u pretoploj sobi isprobate neki od trikova koje smo pronašli, a jedan od njih je, navodno, bio poznat još starim Egipćanima.

Za takozvanu "egipatsku metodu" trebaće vam dva peškira veličine onih za plažu. Jedan ćete staviti na krevet, a drugi pokvastiti hladnom vodom, dobro ocediti tako da bude vlažan (možete ga lagano "zavrteti" u mašini za veš) pa ćete se njim pokriti. Dok spavate, vlažni peškir će lepo da vas rashladi. 

Puno jednostavnija metoda je rashlađivanje pomoću ventilatora, ali pripazite kako ćete da ga postavite. Pokazalo se da je najučinkovitije usmeriti ga prema otvorenom prozoru, kako bi izbacivao topli vazduh iz sobe. Još je bolje koristiti dva ventilatora usmerena tako da se zračne struje ukrštaju, a možete i pred ventilator staviti lavor s hladnom vodom ili ledom.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.