Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom očekuju nas na jesen

Predsednica Vlade je najavila izmene zakona, kao i ispravljanje grešaka koje se u njemu nalaze.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom biće na dnevnom redu parlamenta na jesen, izjavila je juče predsednica Vlade Ana Brnabić, i poručila da garantuje da će biti ispravljene neke greške iz tog zakona.

Na pitanje poslanice LSV Olene Papuge o izmenama tog zakona i navodima da je zakonom oštećeno više od 13.000 žena, Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da će biti ispravljene greške za isplatu finansijske podrške majkama koje imaju natprosečna primanja, te da će se sagledati kako može da se pomogne ženama koje su do sada na osnovu zakona primale 800, 1.000 ili 2.000 dinara.

Razmišlja se o tome da se ženama koje su primale male iznose obezbedi minimalna plata u prva tri meseca ili do godinu dana, te najavila da će konkretna rešenja biti predstavljena sledeće nedelje na sastanku u Vladi sa predstavnicima udruženja roditelja.

Podsetila je da je odmah nakon najave izmena zakona održan još jedan sastanak u Vladi sa svim relevantnim udruženjima roditelja i udruženjima koja se bave pitanjem porodice.

"Imali smo otvorenu i konstruktivnu raspravu o tome šta je bila intencija, šta su mane, šta možemo da popravimo. Imali smo dobrih predloga", kaže premijerka.

Povezane vesti

Navela je da se u ponedeljak sastala sa ministrom Zoranom Ðorđević, ministarkom Slavicom Ðukić Dejanović i predstavnicima Ministarstva finansija kako bi sagledali različite modele kako može dodatno da se unapredi zakon i koliko će biti fiskalni efekti.

Ne bi se, kaže, saglasila sa navodima da je postojećim zakonom više od 13.000 žena oštećeno.

"Mislim da se ne govori o tome koliki je broj žena koji je uključen u sistem podsticaja, a koje nikada pre nisu bile u sistemu podsticaja", rekla je Brnabić.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović je, na isto pitanje, rekla da je zakonom koji je izazvao mnogo polemika prvi put povećan obim prava, tako da su žene koje rade po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremenim i piovremenim poslovima, kao i poljoprivrednice prvi put izjednačne sa ženama koje su u stalnom radnom odnosu.

"Obim prava je apsolutno povećan, količina novca je u ogromnom povećanju, svesni da koliko god povećavali prava za ovaj osetljiv segment nikada nije dovoljno i uvek može više. Na tome ćemo raditi", kaže ministarka.

Navela je da nije istina da je 13.000 majki oštećeno, te da postoje različiti osnovi po kojima se obezbeđuje standard dece.

"Krivo je interpretirana informacija koja je izašla iz Vlade. Na jesenjem zasedanju imaćemo priliku da ispravimo sve što je moguće", rekla je Ðukić Dejanović.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica