Buduće majke i porodilje mogu direktno ministarstvu da prijave maltretiranje na poslu, posle čega odmah izlazi inspekcija na teren, kažnjava poslodavca i objavljuje njegovo ime na internetu.

Trudnice i porodilje čija su radnička prava prekršena dobijaju posebnu opciju u okviru broja 0800/300-307, preko kojeg mogu besplatnim pozivom da prijave poslodavca inspekciji rada.

Registar poslodavaca za koje se utvrdi da su kršili zakon biće objavljen na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ekskluzivno saznaje Kurir.

Grubo kršenje prava

- Hoćemo da se javno istakne ko su poslodavci koji daju otkaz porodilji samo zato što ima bebu ili trudnici kada sazna da je u drugom stanju. To je ne samo grubo kršenje prava već i velika sramota za društvo, čemu ćemo stati na put - kaže resorni ministar Zoran Đorđević.


Ministar Zoran Đorđević FOTO: Beta/Milan Obradović

Na osnovu naloga tog ministra, inspektori rada od danas kreću u pojačane inspekcijske nadzore, a posebno kada je reč o trudnicama i porodiljama, kako bi se stalo na put zloupotrebama i kršenju njihovih prava.

- Na sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija koje zastupaju trudnice i porodilje u Srbiji predočeno mi je da imaju problem prilikom prijavljivanja nepravilnosti u radu i zloupotrebe od strane poslodavaca. Kako bismo olakšali postupak i kaznili one koji zloupotrebljavaju mame i trudnice, daju im otkaze, ucenjuju ili uslovljavaju, naložio sam direktoru Inspektorata za rad Stevanu Đuroviću da, u okviru broja za prijavu rada na crno, formira i kategoriju namenjenu trudnicama i porodiljama - objašnjava Đorđević.

Korak po korak

Prema njegovim rečima, broj 0800/300-307 predstavlja primer dobre prakse, te je sada to linija ne samo za rad na crno već je u okviru Vladine kancelarije namenjena svim inspekcijama, pa i onoj za rad.

- Želimo da se majke u Srbiji osećaju sigurno i da znaju da država brine o njima. Svestan sam da postoji prostor za unapređenje, korak po korak, i siguran sam da ćemo uspeti da stvorimo bolje uslove za trudnice i porodilje. Naš predsednik Aleksandar Vučić dao nam je jasne smernice kada je ova oblast u pitanju, ulažemo maksimalne napore kako bismo ispunili sve ono što je naložio - objašnjava ministar.

Đorđević ističe da je najvažnije da nevladin sektor i ministarstvo imaju dijalog, jer mame su te koje najbolje znaju šta im je potrebno:

- Upravo radi toga organizovan je sastanak s Jovanom Ružičić iz Centra za mame. Na sastanku koji smo nedavno imali ona mi je objasnila koliko bi trudnicama i porodiljama značilo da imaju takvu vrstu pomoći i zaštite od poslodavaca, u okviru prijave kršenja njihovih prava. Nadam se da ćemo uskoro moći da razgovaramo o rezultatima.

NA JESEN IZMENA ZAKONA

Kako ističe Zoran Đorđević, na jesen se očekuje da izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici a decom budu u Skupštini.

- Verzija zakona koji je trenutno na snazi omogućila je svim ženama pravo na porodiljsko, bez obzira na ugovor koji imaju. Sada pravo na porodiljsko imaju sve žene, angažovane honorarno, ugovorom o privremeno povremenim poslovima, autorskom ugovoru, ugovoru o delu, poljoprivrednice ili sezonski radnici. Naknade za prva četiri deteta su uvećane. Međutim, svesni smo da postoji prostor za unapređenje. Pored radne grupe kojom je predsedavala ministarka Slavica Đukić Dejanović, resor kojim rukovodim predložio je još izmena, a sve su upućene predsednici Vlade. Očekujemo da se zakon nađe u Skupštini na jesen - ističe Đorđević.