Navike u ishrani koje usvojimo u najranijem dobu, određivaće kakvu hranu ćemo preferirati i kasnije u životu. Svi ponekad detetu ponudimo 'brzu' hranu, većinom zbog nedostatka vremena, ali koje su stvari koje bi trebalo da izbegavamo?

- Svakako izbegavajte visoko prerađenu i rafiniranu hranu, koja u sebi sadrži vrlo malo potrebnih hranjivih materija i nema nutritivno bogatstvo već samo daje energiju. Takozvane prazne kalorije nisu potrebne nikome, a pogotovo ne deci koja su u rastu i razvoju i čije se telo i mozak razvija i potrebna im je kvalitetna hrana - objašnjava nutricionista Mirna Trumbetaš.

1. Flips

Najčešće sadrži sol, hidrogenisane biljne masti, potencijalni alergen kikiriki i /ili različite začine u prahu i pojačivače ukusa. Predlog zamene nutricioniste Karmen Matković Melki su ekspandirane žitarice za ''nabosti'' poput kukuruznog flipsa bez soli i začina, rižini ili kukuruzni krekeri bez soli, flips od prosa, amaranta ili krekeri od ostalih celih žitarica.

2. Majonez

Sadrži žumanca i biljno ulje, ali može sadržavati i skrob i začine, zavisno od vrste proizvoda. Nema je potrebe uvoditi, umesto nje uvedite u ishranu jaja. Postoje jako zgodne voćne alternativne majonezu, kao na primer avokado, koji zbog izvrsnog udela omega masnih kiselina može biti izvrsna kremasto-masna namirnica u receptima za bebine kašice, kaže nutricionista Matković Melki. - Majonez je u osnovi pravljen od jaja koja su alergeni - upozorava i pedijatar Đovana Armano.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.