Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

One su ponosne na svoja (ne)savršena tela: Priča o Katarini koja je pokrenula prvu body positive zajednicu u Srbiji (VIDEO)

Upoznajte prelepe, posebne i divne devojke koje se ne uklapaju u kalupe lepote, ali zbog toga nemaju manjak samopouzdanja, već na poseban način ohrabruju druge (ne)savršene žene da rade na sebi.

  Izvor: Foto: FB/Kataliza/Milena Arsenic

Body positive ili pokret pozitivnog odnosa prema telu u svetu postoji već desetak godina. Širom Evrope i sveta, već uveliko se radi na ohrabrivanju i osnaživanju žena koje se ne uklapaju u kalupe koje svakodnevno viđamo na modnim pistama, časopisima ili bilbordima. Neki brendovi svetske modne industrije prihvatili su ovu filozofiju i u prikazivanju svojih kolekcija angažuju modele najrazličitijeg izgleda. Na Instagramu su brojne influenserke koje su profile posvetile baš ovoj borbi, a pomenutu platformu koriste za umrežavanje i međusobno ohrabrivanje. 

Povezane vesti

Ako već govorimo o modi, ponuda garderobe za devojke u Srbiji je uglavnom svedena na tri vladajuća kalupa: S,M, ili L. Ukoliko vam ne odgovara ništa od ponuđenog, primorani ste da garderobu tražite u posebnim radnjama, sa veoma oskudnim izborom modela i dizajna. Pojedine prodavnice imaju odeću za "krupnije" ljude, ali ova garderoba je uglavnom sklonjena u nekom posebnom delu i najčešće više košta. Upravo ovaj problem, nedovoljna ponuda i raznolikost, naterao je Katarinu Ivakić da upiše kurs šivenja i sašije svoju prvu crnu haljinu, koja će joj lepo stajati, i pre svega u kojoj će se ona osećati dobro. Iz ove haljine ubrzo je nastala čitava body positive zajednica u Srbiji -  Kataliza. 


Foto: FB/Kataliza/Milan Radojičić

Katarina je haljine nastavila da šije drugaricama koje su se suočavale sa sličnim problemom, a u razgovorima sa njima shvatila da je haljina samo metafora za sijaset problema koji se kriju ispod, a to su osećanja i samopouzdanja devojaka koja ne pripadaju vladajućim kalupima. Shvativiši ovo Katarina je brend haljina proširila na okupljanje devojaka koje se osećaju slično kao i ona i njihovu edukaciju uz pomoć predavanja i radionica koje su se održale širom Srbije. Na ovim radionicama devojkama su pružena saznanja iz oblasti zdrave ishrane, psihoterapije, ljubavnih odnosa i prihvatanja sebe. Iako su događaji isprva bili namenjeni samo plus size devojakama, na njima su se pojavile najrazličitije žene koje su iz najrazličitijih razloga imale problema sa samopouzdanjem. U celoj priči kao krucijalna komponenta se ističe zdravlje tela i rad na sebi. 

Povezane vesti

U dokumentarnom filmu "VELIKA CRNA HALJINA - priča o prvoj body positive zajednici u Srbiji" upoznajemo Katarinu, osnivačicu ovog pokreta ali i devojke koje su joj se pridružile. Pokušavamo da istražimo šta ovaj projekat sve obuhvata, koliko utiče na živote mladih žena i da li im pomaže. Pričali smo sa njima o standardizovanim načelima lepote u Srbiji i problemima i diskriminacijom sa kojom su se susretale tokom odrastanja. 

Posetili smo i prvi body positive performans održan u Beogradu.

POGLEDAJTE KRATKI DOKUMENTARAC OVOJ VAŽNOJ TEMI:

Upoznajte prelepe, posebne i divne devojke koje se ne uklapaju u kalupe lepote, ali zbog toga nemaju manjak samopouzdanja, već na poseban način ohrabruju druge (ne)savršene žene da rade na sebi.
Izvor: YouTube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica