Tokom ovih vrelih dana u Srbiji gotovo svako domaćinstvo mora da se rashlađuje.

Ova situacija posebno je delikatna za roditelje s bebama i manjom decom. Večita dilema je koliko smemo klimom da rashladimo prostor gde borave najmlađi.

Zlatna pravila su sledeća:

- Klima ne sme direktno da duva na dete

- Važno je da filtere klime čistite svake godine

- Možda najvažniji savet je da ne pravite frižider od stana i da podesite prijatnu temperaturu tek nekoliko stepeni manju nego što je spoljašnja.

To znači da, ako je napolju temperatura 36 stepeni, sasvim je dovoljno da klima uređaj namestite da duva na minimalnih 28 stepeni. Osetićete svežinu u prostoru, a dete vam neće trpeti velike temperaturne promene koje mogu biti opasne po njihovo zdravlje.

- Deca ne smeju da trpe nikakve temperaturne promene jer je njihov termoregulacioni cetar nezreo, i onoliko koliko je spoljna temperatura, toliko njihov organizam prima, te često po ovakvim vrelim danima može doći do pregrevanja. Idealna temperatura je 26 stepeni gde dete boravi, rekao je pedijatar Milan Leković.

Važno je da s detetom ne izlazite naglo iz klimatizovane prostorije. Isključite klimu i otvorite prozore 15-ak minuta pre izlaska kako bi se njihovo, a i vaše telo, priviklo na spoljašnju temperaturu.

Ukoliko planirate vožnju kolima s detetom, ista pravila važe i za auto. Klima ne sme da duva direkto u dete, nemojte previše rashlađivati auto i pre izlaska iz kola isključite klimu kako biste se aklimatizovali.

Klime su dobra stvar, samo ih treba pametno upotrebljavati i ne preterivati sa hlađenjem.