Većina ljudi koji su se obratili lekarima žalila se na stomačne tegobe, povraćanje i dijareju, ali i visoku temperaturu i potpuni kolaps organizma. Stručnjaci kažu da se ovi simptomi javljaju kada su jagode prskane prejakom dozom pesticida ili su zalivene prljavom vodom punom bakterija.

Inače, decenijama unazad U Srbiji nije zabeleženo ovako masovno i opasno trovanje jagodama.

"Dolazi nam na desetine pacijenata sa simptomima težeg trovanja nakon što su konzumirali jagode. Pošto uglavnom imaju izuzetno visoku temperaturu od 40 stepeni, dijareju i povraćanje, što je obično znak jake infekcije, prebacujemo ih na infektivnu kliniku", kažu u Urgentnom centru. 

Beograđanin Aleksandar Ilić (59), koji je završio u Urgentnom centru zbog trovanja jagodama, prvo je pomislio da je reč o običnom stomačnom virusu, a onda je njegovo stanje počelo da se komplikuje.

"Posle ručka pojeo sam pola kilograma jagoda i tokom noći su krenuli bolovi u stomaku i stravična mučnina. Do jutra mi je bilo sve gore. Počelo je povraćanje, dijareja, groznica, a temperatura je rasla i do 40 stepeni. Sve sam pripisivao stomačnom virusu i popio potrebne lekove. Međutim, meni je bilo sve gore, toliko da sam u jednom trenutku pomislio da ću umreti. Otišao sam u obližnji Dom zdravlja, a kada su me videli u kakvom sam stanju i da sam skoro pao u nesvest od iznemoglosti, odmah su me poslali u Urgentni centar. Kada su me primili, doktor je odmah pitao da nisam jeo jagode. Očigledno je da nisam bio jedini slučaj. Zadržan sam u bolnici uz infuziju i antibiotike", kaže Ilić.

Sličan problem doživela je i beograđanka Tanja Janković. Ona je kazala da nakon što je pojela jagode bila je u teškom stanju.

"Kupila sam jagode u jednom poznatom supermarketu i čim sam došla kući, oprala sam ih i pojela. Tada sam bukvalno doživela potpuni kolaps organizma. Otišla sam u Urgentni centar gde su mi dali neke lekove i uključili infuziju. Moram da napomenem i da nisam alergična na jagode, jer sam ih do sada često jela i nikada nisam imala probelma", navodi Jankovićeva.

Infektolog Žarko Ranković ističe da ovo trovanje nije nimalo naivno i da se svi koji posle jedenja primete ove ili slične simptome, odmah se jave lekaru.

"Mislim da su ovde u pitanju hemikalije kojima se prskaju jagode. Voće bi moralo malo da odstoji posle prskanja, da te hemikalije izgube svoja otrovna svojstva po ljude. Međutim, poljoprivrednici često to ne sačekaju, već odmah počnu da prodaju jer je cena izuzetno visoka. Mada, moguće je da su ovde problem otpadne vode i zagađeni bunari, pogotovo posle ovako puno kiša i poplava. Tom vodom se zalivaju jagode, što je jako rizično, jer tako na voću mogu da se nađu izuzetno opasne bakterije iz grupe salmonele ili koli. One izazivaju pravi haos u organizmu", objasnio je Ranković.