Definicija ljubavi, poštovanja i ravnopravnosti među ljudima najbolje se može prikazati kroz porodicu. Porodica je zajednica u kojoj vlada bezgranična ljubav partnera i dece, uz nesebično pružanje, podršku i čisto prijateljstvo. 

15. maja, obeležava se Međunarodni dan porodice, koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija progasila davne 1993.

U cilju afirmisanja porodice i međusobne ljubavi i poštovanja, mnogi su se potrudili da obeleže ovaj dan. 

U susret Međunarodnom danu porodice, prošlog vikenda je, u organizaciji opštine Novi Beograd, održana manifestacija "Novobeogradski dani ponosa", na kojoj su posetioci uživali u raznim sportskim aktivnostima, poligonima i igrama, uz veliki broj animatora i kostimiranih crtanih junaka. Veliki broj muzičara i glumaca je učestvovao u manifestaciji, a organizovane su i brojen radionice za one najmlađe.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe da neretko zbog nametnutih društvenih vrednosti stradaju upravo porodični odnosi. "Društvena pomoć i servisi podrške porodici na poslu, u obrazovnim i drugim ustanovama, kao i porodicama suočenim sa siromaštvom, ni izbliza nisu odgovarajući težini izazova sa kojima se suočavaju današnje porodice zbog čega trpe i deca i roditelji, odnosno staratelji", istakao je. 

Dodao je i to da je trenutno najveći problem našeg društva porodično i partnersko nasilje, na čijem iskorenjivanju treba konstantno raditi. 

Danas će se održati manifestacija "Igre bez granica" u Pihvatilištu za decu, u kom je trenutno zbrinuto sto sedamnaestoro dece. Cilj je afirmisati pozitivne porodične odnose, podstaći rađanje i pružiti podršku porodicama sa decom, kao i porodiljama.

Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije pozvala je sve porodice da proslave zajedništvo, ljubav i bliskost. "Sve države treba da porodicama garantuju jednakost i ljudska prava, podstiču jednakost između žena i muškaraca u okviru porodice, zajedništvo u odgovornosti i obavljanju kućnih poslova uz eliminisanje svake diskriminacije između žena i muškaraca, pružajući im jednaku mogućnost zapošljavanja, obrazovanja i pomoć, kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici", naglasila je Paunovićeva.