Zavisno od toga kako spavate ili kako stupate u interakciju s ljudima iz okoline, pažljivi posmatrač može iščitati da li ste u depresiji. Depresija menja kompletno ponašanje osobe. Depresiju može odati i način govora i pismeno izražavanje. Ponekad ovaj 'jezik depresije' može imati snažan učinak na druge. Dovoljno je razmotriti uticaj pesama i tekstova Silvije Plat i Kurta Kobejna koji su se zbog depresije ubili.

Naučnici su dugo pokušavali da odrede tačan odnos depresije i načina izražavanja, a tehnologija nam pomaže da se približimo punoj slici. Nova studija, objavljena u kliničkoj psihološkoj nauci, sada je otkrila vrstu reči koje mogu tačno da preciziraju da li neko pati od depresije.

Tradicionalno, lingvističke analize na ovom području sprovode istraživači koji čitaju i prave beleške. Danas, analize tekstova računarskim metodama omogućuju obradu izuzetno velikih banaka podataka u nekoliko minuta. To može pomoći u pronalaženju jezičnih znakova koje bi ljudima mogle promaći, jer se kompjuterski može izračunati i postotak učestalosti pojedinih reči i skupova reči, leksičke raznolikosti, prosečnu dužinu rečenica, gramatičke obrasce i mnoge druge parametre.

Do sad su lični eseji i dnevnički zapisi depresivnih ljudi bili korisni, kao i dela poznatih umetnika kao što su Kobejn i Plat. U izgovorenu reč uvid su pružili i isečci prirodnog govora osoba s depresijom. Zajedno, rezultati takvih istraživanja otkrivaju jasne i dosledne razlike u jeziku između onih sa i bez simptoma depresije.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.