U toku su pregledi za upis u prvi razred osnovne škole. Deca moraju kod ORL lekara, oftalmologa, stomatologa, pedijatra. Takođe, neophodno je urditi osnovne analize krvi i urina, pregled kod fizijatra.

Doktorka Aneta Jovanović je rekla za RTS da se najčešće uočava problem deformiteta stopala u smislu ravnih tabana i lošeg držanja, gojaznost, karijes a veliki broj dece ima poremećaj u razvoju govora.

Kada je reč o deformitetu stopala, dr Jovanović kaže da se preporučuje nošenje ortopedskih uložaka i korektivne vežbe u smislu jačanja mišića trupa i korektivne vežbe za jačanje kičme.

Gojazno dete se upućuje na laboratorijsku pretragu krvi i urina i na merenje krvnog pritiska.

Ako se uoči gojaznost dete se šanje kod nutricioniste i uključuje se neki vid fizičke aktivnosti, rekla je doktorka.

Odgovarajući da li roditelji slušaju savete, Jovanovićeva kaže da slušaju jer moraju da budu stub i oslonac.

Iskustvo kaže da se kod dece uočavaju problemi sa vidom zbog korišćenja mobilnih uređaja, kompjutera, manjak fizičke aktivnosti, s obzirom da su više zatvorena u kući.

Preporučuje se da deca što više borave na otvorenom, na svežem vazduhu, da budu fizički aktivna i da se što manje koristi fast fud.

"Oko 70,80 odsto dece ima poremećaj u razvoju govora i važno je da roditelji do treće godine urade logopetski tretman", rekla je Jovanovićeva.

Obavezna je vakcinacija pred upis u školu i u svim domovima zdravlja ima neophodnih vakcina.