Upis dece u prvi razred osnovne škole počinje danas, 1. aprila i traje do 30. maja, a upisuju se svi rođeni od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine. Međutim, oni koji nisu vakcinisani neće moći da se upišu, a oni roditelji koji svoju decu ne upišu u osmoletku biće kažnjeni po džepu - 100.000 dinara!

U prvi razred upisuju se deca koja će do 1. septembra imati najmanje šest i po godina, odnosno najviše sedam i po, a procenjuje se da ih je oko 70.000. Mogu se upisati i oni koji će do početka školske godine napuniti šest godina, ali nakon provere spremnosti za polazak u osnovnu školu.

Brojke

6 i po do 7 i po godina imaju mališani koji se upisuju70 hiljada prvaka sešće u školske klupe u septembru30 do 40 minuta traje testiranje dece za polazak u školu

Svake godine jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju o broju dece koja su u uzrastu za upis u osnovnu školu i na osnovu toga obaveštava roditelje i školu. Za one roditelje ili staratelje koji ne upišu mališane u školu, a da nemaju opravdan razlog za to, sledi novčana kazna od 5.000 do 100.000 dinara.

Od neophodne papirologije potreban je izvod iz matične knjige rođenih (overen prepis ili foto-kopija) koji može biti stariji od šest meseci, potvrda o zdravstvenom stanju deteta i vakcinaciji, dokaz o teritorijalnoj pripadnosti školi (foto-kopija prijave stana ili foto-kopija lične karte), kao i uverenje predškolske ustanove o pohađanju predškolskog programa koje se dobija u vrtiću.

Kada su u pitanju lekarski pregledi, prvo je potrebno obaviti pregled kod pedijatra, gde roditelji mogu dobiti uput za ostale preglede koje dete mora da obavi, a to su pregledi kod otorinolaringologa, oftalmologa, fizijatra, logopeda i stomatologa, kao i laboratorijske analize krvi iz prsta i urina.

S obzirom na to da neki roditelji odbijaju da vakcinišu svoje mališane, bitno je da znaju da nijedno dete neće moći da pođe u osmoletku ako nije primilo vakcine DT, OPV i MMR.

Iako upis predstavlja jedan od najradosnijih trenutaka, to često predstavlja i stres pojedinim roditeljima, koji strepe od testiranja. Važno je napomenuti da se opustite i da ne opterećujete dodatno decu time. Potrebno je da dete bude opušteno i odmorno kako bi stručnjaci u školi obavili procenu na kvalitetan način. Testiranje traje od 30 do 40 minuta, a počinje razgovorom s psihologom, koji procenom dečjih odgovora utvrđuje zrelost za polazak u školu.

Olakšice uz E-upis

Novina od ove godine je da roditelji neće morati da nose na upis izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo, potvrdu o prebivalištu. Kako za Kurir objašnjavaju iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, škole će same da pribavljaju podatke. Napravljen je informacioni sistem E-upis, koji je deo sistema E-uprave. Dodaju da roditelj i dalje imaju mogućnost da izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu dostavi u papirnoj formi, ukoliko to želi. Ono što ostaje kao obaveza u papirnoj formi je dostavljanje lekarskog uverenja i potvrde o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

Pregledi kod lekara

- prvo se ide kod pedijatra

- potom se s uputom rade pregledi kod oftalmologa, ORL, fizijatra, logopeda i stomatologa

- Potrebne su i laboratorijske analize krvi iz prsta i urina

Dokumenta potrebna za upis

- izvod iz matične knjige rođenih deteta

- uverenje o pohađanju predškolskog programa

- dokaz o lekarskom pregledu deteta (izdaje pedijatar nakon završenog celokupnog pregleda)

- uverenje o prebivalištu deteta

Kako izgleda testiranje

- razgovor s psihologom

- prepoznavanje predmeta sa slike

- sortiranje predmeta po veličini

- orijentacija u prostoru

Šta gledaju psiholog i pedagog

- emotivnu zrelost deteta (koliko je samostalno, spremno da se odvoji od porodice, da ima obaveze)

- socijalnu zrelost deteta (koliko je spremno da sedi mirno na času, stiče prijatelje i produbljuje poznanstva sa vršnjacima)

- intelektualnu zrelost deteta (da li dete može da stiče nova znanja i na koji način).