Sekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak da će prvi put u Beogradu sva deca sa liste čekanja za prioritetne grupe dobiti svoje mesto u vrtićima.

Slavko Gak je, gostujući u "Beogradskoj hronici", istakao da nema mesta za nervozu i paniku, kao i da grad čini velike napore da svu decu u što kraćem roku uključi u predškolsko obrazovanje.

"Do kraja ove godine biće preko 80.000 dece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem", rekao je Gak.

"Naše analize i procene su takve da mesta panici nema i ja mislim da će grad Beograd prvi put od kada postoji predškolstvo biti grad bez liste čekanja dece u prioritetu", naglasio je Gak.

Ukazao je da je gotovo siguran da će moći 1. septembra da kaže da je Beograd grad bez liste čekanja, a ukoliko to ne bude reći će kolika je ta lista.

Roditeljima je savetovao da iskoriste opciju elektronskog upisa koja odlično funkcioniše, da sačekaju krajnje liste, kao i da posle toga ima rok za žalbe ukoliko smatraju da je bilo nepravilnosti.

Subvencije za privatne vrtiće

Dodao je da su u sistemu i privatni vrtići, da je 17.000 dece sve vreme u sistemu i da roditelji redovno dobijaju subvenciju.

"U januaru i februaru nismo izdali nijednu odbijenicu, oformili smo komisiju u okviru Sekretarijata koja je sagledavala potrebe roditelja i potrošnju u budžetu da ne bismo ugrozili celu odluku koju smo doneli o 17.000 dece", objasnio je Gak.

"Kada smo dobili zeleno svetlo od Vlade da taj projekat proširimo mi smo odmah doneli odluku krajem prethodnog meseca da svim roditeljima dodelimo subvenciju", naglasio je Gak i dodao je da je na listi čekanja bilo oko 1.400 mališana, ali da su svi dobili odbijenice.

Ukazao je da su predškolske ustanove dobile dopis od Sekretarijata da se svim roditeljima koji su podneli zahtev dodeli odbijenica sa kojom će ostvariti pravo na refundaciju na boravak njihove dece u vrtiću.

"U toku ove nedelje će oni te odbijenice u predškolskim ustanovama sigurno dobiti, posle toga oni dolaze kod nas gde Sekretarijat radi rešenje i posle toga su na refundaciji sve vreme dok im dete boravi u privatnom vrtiću i dok se ne upiše u prvi razred", istakao je Gak i na taj način demantovao da odbijenice traju do avgusta.