Ako se većinu vremena osećate iscrpljeno, bezvoljno i slabo, verovatno za to krivite stres, posao, tenziju, nedostatak sna i nedovoljno vežbanja, piše Stil.kurir.rs.

Ipak, osim što ste sigurni da vam je telo iscrpljeno, postoje (slični) simptomi koji ukazuju da vam je i duša umorna!

Osam simptoma na koje treba obratiti pažnju

1. Umorni ste iako spavate celu noć

Ako vam je teško da se ujutro probudite i ustanete iz kreveta, čak iako ste spavali 8 sati, to može biti prvi znak da vam nije telo umorno, već duša. Fizički ste se oporavili, ali duša još uvek posustaje.

2. Sanjate budni i bežite iz realnosti

Ako želite da pobegnete od realnosti i sanjate o drugačijem životu, duša vam šalje signal da je icrpljena. Isti je slučaj ako često mislite o prošlosti, a plašite se budućnosti. Ne volite sadašnjost i pokušavate da ne mislite o njoj na sve moguće načine. Ovaj problem morate da rešite što pre, jer i dalje morate da živite u sadašnjosti. Na vama je da je menjate u skladu sa željama i mogućnostima.

3. Nezainteresovanost i nedostatak akcije

S obzirom na to da ste stalno umori, nemate želju ništa da radite, niste zainteresovani ni za šta što se dešava oko vas, čak se više ne radujete ni stvarima koje ste nekada voleli. Možda više ne vidite svoju svrhu i apatični ste prema svim rezultatima koje postignete.

4. Iznenadne promene emocija i raspoloženja

Nezadovoljstvo, umor i nezainteresovanost i te kako utiču na emocije i raspoloženje. Koliko često se razljutite, osetite uvređeno zbog sitnice, počnete da plačete ili se smejete neočekivano i bez razloga, pa zbog istih upadate u konflikte? Ako vam se ovako drastične promene dešavaju često, to može biti znak jedne iscrpljene duše. 

5. Pretvarate se da vam je dobro

Ne mislite da ćete rešiti problem samo ako se pretvarate da vam je dobro. Tako samo lažete sebe i druge šta osećate, dok se unutra polako slamate. Dajete sve od sebe da se smejete i trošite neverovatnu količinu energije kako biste stvorili iluziju sreće, dok vam duša plače. Ali, duša nema snage da vam u tome pomogne i zapravo vam se na licu sve vidi.

6. Osećete se usamljeno

Ako usmeravate sav svoj bes i ostale emocije na bliske ljude, vaše veze s njima mogu da postanu zategnute. Kada se pretvarate da vam je dobro, niko ne zna kako vam je zapravo, pa lako stičete osećaj da vas niko ne razume i da ste sami sa svojim problemima. Počinjete da mislite da vas niko ne razume, da vas niko ne prihvata i da niko ne može da vam pomogne. Zato pokušavate da sve izgurate sami, zbog čega se stanje iz dana u dan pogoršava.

7. Želite da se sakrijete od svih

Ako imate želju da se sakrijete od svih ljudi koji vas okružuju, naročito onih najbližih, to je jasan znak da vam je umorna duša. Želite da sedite u ćošku, da budete nevidljivi, ali zbog sveg tog izbegavanja komunikacije postaćete opsednuti svakom rečenicom kojom vam se neko obrati. Čak iako imate potrebu za samoćom, svakog dana morate sa nekim da budete bliski i komunicirate!

8. Razmišljate negativno

Da li primećujete lepe, male stvari? Da li se sećate smešnih trenutaka? Da li pokušavate da stvorite neki lep trenutak? Ako je odgovor Ne, znači da ste se fokusirali samo na negativna iskustva i da vam je zbog toga duša izmorena. Ne punite sebe pozitivnom energijom, već je traćite konstantno preživljavajući loše uspomene i iščekujući negativne ishode. 

Kako da vam duša ozdravi?

- Konsultujte psihijatra;

- Izađite iz toksičnih veza. Okruženje ima jak uticaj na svakog od nas, pa ako partner ili prijatelj loše utiče na vas, to se prenosi na vašu dušu;

- Otvorite se bliskim ljudima. Kažite im šta vas muči. Ako i ne mogu da vam pomognu, makar će vas saslušati i olakšaćete dušu;

- Promenite svakodnevicu. Otputujte. Putovanje odlično utiče na svakoga i popravlja raspoženje;

- Što češće evocirajte pozitivne uspomene i obraćajte pažnju na lepe stvari koje se dešavaju oko vas;

- Cenite ono što imate. Male stvari su mnogo važne!