Kurkuma ima posebno mesto u indijskoj kuhinji zbog svoje zlatne boje i iznenađujućeg ukusa i veoma je lekovita.
Kurkuma se naširoko koristi zbog svojih lekovitih svojstava u medicini za lečenje mnogih zdravstvenih problema, od bolova do raka.
Ono što čini ovaj začin tako posebnim su njegova antiejdžing, anti-upalna i antioksidativna svojstva.
Aktivni spoj u kurkumi se zove kurkumin i on je temeljno proučavan tokom proteklih godina. On je vrlo koristan zbog svojih antiseptičkih, protuupalnih i antioksidativnih svojstava.
Osim kurkumina, kurkuma sadrži i druge hranjivematerije kao što su vitamini, minerali, kalcijum i vlakna. Najbolji deo u čitavoj priči je da je kurkuma netoksična i ne izaziva nikakve nuspojave. Stoga, ona je potpuno sigurna za upotrebu.
Neke od prednosti kurkume: poboljšava raspoloženje, kontroliše dijabetes, odlična je za detoksikaciju tj. čišćenje jetre, čisti kožu, poboljšava probavu, sprečava Alzheimerovu bolest, održava srce zdravim, sprečava artritis, dobra je u prevenciji karcinoma.
Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.