U poslednje vreme, javnost neprestano govori o blutut slušalicama i njihovom zračenju. Mnogi članci tvrde da ti mali uređaji praktično guraju svu radijaciju u naš mozak, a neretko ih povezuju i sa pojavom raka mozga. Međutim, možda ne bi trebalo da stvaramo strahove, pre nego što pogledamo činjenice.

Da li su blutut slušalice bezbedne po naše zdravlje?

Ukratno, odgovor je - da. Blutut slušalice prave manju distancu od drugih uređaja. To znači da tranfer signala ima mnogo manju distancu (recimo 10 metara). Dok one emituju zračenje, nivo emisije je u stvari znatno manji nego zračenje vašeg mobilnog telefona.

Da li je blutut zračenje štetno?

Zračenje iz vašeg blutut uređaja je na vrlo niskim nivou, te su naučnici pokazali da su ti nivoi u stvari sigurniji nego bilo koja druga opcija. Imaćete iste mogućnosti koje dobijate i od mobilnog telefona ili nekog drugog uređaja, ali nećete morati da brinete o zracima koji se kreću oko vas.

Nauka o blutut zračenju

Organizacije poput američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti radile su mnoga istraživanja o zračenju uređaja. Posmatrali su kako ono utiče na telo i um. Takođe, obratili su pažnju i na to da li ono dovodi do bolesti.

Svaki od tih centara je pokazao da zračenje izaziva zdravstvene probleme. Otkrili su to kod mnogih uređaja koje mi koristimo. Uz to, pokazali su i na koji način možemo umanjiti količinu zračenja oko sebe.

Pokazali su da zračenje postoji i uz blutut slušalicu, ali i to da ćete imati mnogo manje dodatnih efekata.

Blutut zračenje ili zračenje mobilnog telefona

U svakom slučaju, ovu bitku dobija blutut. To je iz razloga što proizvodi hiljadu puta manje zračenja nego mobilni telefon. Sve organizacije su predložile korišćenje blutut slušalice radije nego telefona. 

Kada uparite telefon sa slušalicom, vi antenu u stvari držite podalje od svoje glave. Samim tim, radijacija je znatno manja, te su i manje šanse da dođe do razvoja neke bolesti. 

Reči stručnjaka

Ken Foster, profesor bioinženjerstva sa Univerziteta u Pensilvaniji je takođe istakao to da je činjenica da blutut slušalica emituje zračenje. Ipak, treba imati na umu da postoje određeni standardi sigurnosti od radijacije iz uređaja koji se proizvode. Foster je uz to istakao da prijemnik radiotalasa ne ulazi unutar ušnog kanala, već van, ispod uha.

I on je potvrdio činjenicu da mobilni telefon emituje mnogo jače zračenje, ali istakao i to da ste sigurni ukoliko ga koristite umereno. Naravno, ukoliko ga koristite satima za slušanje muzike i slično, ta izloženost zračenju će se povećati. 

"Ne mogu reći da ne postoji apsolutno nikakav problem sa ovim uređajima, jer se ljudi uvek mogu raspravljati da ne postoji dokaz da su sto posto bezazleni. Isto tako, ne mogu reći ljudima da se ne brinu, ali lično, ja nemam apsolutno nikakve brige", istakao je Foster.

Profesor je za kraj dodao i još jednu činjenicu: "U suštini, ukoliko šetate okolo sa slušalicama u ušima i iskočite pred auto, to je mnogo opasnije nego neki teoretski mogući tumor za 20 godina. Bolje obratite pažnju na to."