Na Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Užicu Jovan Gavrilović ima sopstvenu lepo uređenu sobu. Tu uživa u muzici i crtaćima, okupiran je obiljem igračaka. Na toplinu medicinara koji o njemu brinu kao o sopstvenom detetu i na ljubav ravnu roditeljskoj, uzvraća širokim osmehom, stiskom ručica i zagrljajima.Beba ostavljena na pragu crkve u Čajetini 9. oktobra prošle godine nekoliko časova po rođenju, sada odlazi u svoju novu usvojiteljsku porodicu, posle pet meseci provedenih sa lekarima, sestrama i tehničarima.

- Nakon što je pronađen na pragu crkve, Jovan je smešten na Odeljenje neonatologije, a zatim je kao beba od 30 dana, stigao kod nas. Granica između strogo profesionalnog pristupa, između medicine i roditeljske ljubavi za dete, spontano se izbrisala. To je za nas uobičajeno. Borba za decu je više od posla, to je naše životno opredeljenje - objašnjava prim. mr sc. dr Dara Božović, načelnica Dečjeg odeljenja. - Uz brigu za Jovanovo zdravlje, naša svakodnevica je porodična. Jovana ćete svakog trena videti u zaštitničkom naručju, a medicinare u roditeljskim poslovima: od hranjenja, menjanja pelena, igre... On je zato jedna zadovoljna beba.

U želji da Jovana upoznamo, morali smo malo da sačekamo. Glavni junak ove priče bio je u izlasku. Upoznavao je okolne parkove sa Daliborom, medicinskim tehničarem. Zatim se privio u zaštitnički zagrljaj glavne sestre Mirjane Ćopić, dok je sestra Stoja Božić nameštala krevetac za Jovanovu bezbrižnu popodnevnu dremku.

- Na odeljenju nas ima oko 40, od spremačica, kuvarica, sestara i tehničara, do lekara. Svako od njih se na najbolji način postarao da Jovan poraste u srećnu i nasmejanu bebu. Neće nam biti lako da se od našeg dečaka odvojimo, ali je važno da nova porodica koja ga željno iščekuje, bude u prilici da sa Jovanom proživi njegov najraniji period - dodaje dr Božović. - Centar za socijalni rad u Čajetini je proceduru usvajanja sproveo na najbolji mogući način. Tužni smo što Jovan odlazi, a znamo da moramo biti srećni, jer će naš junak dobiti pravu porodicu, punu ljubavi za njega.

Na medicinarima je sada novi izazov, da odlazak iz poznatog okruženja za Jovana bude što lakši. Dečak voljen i obasut pažnjom, nastaviće život u novoj porodici, a sa Dečjeg odeljenja užičke bolnice otići će kao nasmejana, emotivno zadovoljna i srećna beba. Iz zaštitničkih ruku medicinara, Jovan će u zagrljaj budućih roditelja, koji ga punog srca, željno iščekuju.

Milica, Srećko i Nikola

Nije Jovan Gavrilović jedini mališan koga su užički medicinari na Dečjem odeljenju podgajili, ali jeste prvi u poslednjih nekoliko godina.

- Imali smo ovde dečaka koga je majka po rođenju bacila u trnje. Nazvali smo ga Srećko, u želji da njegov usud promenimo, a to se i dogodilo. On je danas srećan dečak i živi lepo sa svojom novom porodicom. Imali smo i Nikolu, on odrasta u hraniteljskoj porodici nadomak Užica. Našu Milicu, usvojio je par u pomoravskom okrugu i ona je okružena ljubavlju - kaže dr Dara Božović. - Sa svim našim bebama i njihovim novim porodicama smo ostali u kontaktu.

Poslednje zrno vere

Biološki roditelji dečaka ostavljenog na pragu crkve nisu pronađeni.

- Sigurno je da je ova, najverovatnije veoma mlada žena, iz nama nepoznatih razloga bila prinuđena da dete ostavi. Užasno težak postupak ipak je obavila na inteligentan način. Dete je ostavila ispred Crkve Svetog arhangela Gavrila, u trenutku kada se na tom mestu pojavljuje veliki broj ljudi. Želela je da bude sigurna da će dečak biti pronađen. Ostavljanje deteta baš ispred crkve, predstavlja zrno vere, možda poslednje. To zrno vere je dečaka sačuvalo. Možda će Jovan kada odraste, postati medicinar ili sveštenik - moglo se čuti među užičkim medicinarima.