Uoči Uskrsa na policama prodavnica pojavljuju se čokoladna jaja, posebno omiljena među decom. Međutim, jedna mama odlučila je da upozori druge roditelje da budu prilično oprezni, jer ona mogu prouzrokovati gušenje.

Na svom fejsbuk profilu napisala je da nikako ne bi trebalo davati ih deci mlađoj od četiri godine, a starijoj bi, pre konzumacije, trebalo preseći na dve polovine.

"Mnogi roditelji su svesni da su bobice grožđa opasne, pa ih seku na pola. Mnogi roditelji ne vide da su jednako opasna čokoladna jaja i da se ne smeju davati deci mlađoj od četiri godine", napisala je i pojasnila da su ovi slatkiši oblikovani tako da vrlo lako mogu zapeti u grlu deteta i uzrokovati gušenje.

"Ako ovaj tekst spasi decu od užasne tragedije, onda je vredan objave", dodala je.

Objava je zapravo iz 2017. godine, ali uoči uskršnjih praznika ponovno je počela da se širi društvenim mrežama kao važno upozorenje.

Iako napisano mnogi smatraju ekstremnim, Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije upozorila je da bolnice godišnje beleže 40 000 slučajeva gušenja dece mlađe od pet godina. 

"Hrana je uobičajen uzrok gušenja beba i male dece. Mala deca ne bi smela sa stavljaju u usta predmete kojima se mogu ugušiti. Kada vaše dijete počne da jede čvrstu hranu, secite je na manje komade. Bebe se mogu ugušiti nečim malim poput bobice grožđa, a opasnost vreba i od kockica želea. Ne dajte deci potencijalno opasne slatkiše ili orašaste plodove", upozorili su.