Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo prosvete: Škole će same odlučivati da li će ostaviti stare udžbenike u novoj školsoj godini

Da li će biti novog odabira udžbenika za prvi i peti razred za narednu školsku godinu odlučivaće same škole, a u Ministarstvu prosvete kažu da je njihova preporuka školama da udžbenici ostanu isti kao i prošle godine, ali da škole ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

U Zakonu o udžbenicima, koji je usvojen prošle godine, stoji da se udžbenici biraju na godinu dana kada se uvede nov program. Pošto prvaci i petaci rade po novom programu i prošle godine je bio odabir udžbenika za te razrede, po slovu zakona novi odabir za te razrede trebalo bi da bude ove godine.

Ministarstvo prosvete je u januaru uputilo obaveštenje osnovnim školama da udžbenici za prvi i peti razred ostaju isti i da neće biti novog odabira, kako bi se izbeglo novo finansijsko opterećenje za roditelje. Za to obaveštenje školama kažu da je samo preporuka.

Povezane vesti

Podsećaju da se od naredne školske godine primenjuje novi program za drugi i šesti razred, koje prate i novi udžbenici, te da bi trebalo izbeći dodatno finansijsko opterećenje za roditelje novim odabirom i za prvi i peti razred.

"Omogućen je širok izbor udžbenika za prvi i peti razred. U Katalogu udžbenika u trenutku odabira nalazilo se 69 odobrenih udžbenika za prvi razred i 106 za peti razred, a koje je pripremilo 16 izdavača", navode u Ministarstvu.

A šta to zapravo znači za roditelje? Ukoliko bude novog odabira za prvi i peti razred, to znači da knjige neće moći da se naslede od starije braće ili da kupe polovne koje su jeftinije, već će morati da kupe nove. Preporuka Ministarstva pogodila je male izdavače, čija izdanja nisu u Katalogu udžbenika i koji su krenuli u pripremu i prezentaciju udžbenika za prvi i peti razred za narednu školsku godinu, u nadi da će dogodine deo škola izabrati njihova izdanja.

Povezane vesti

U ministarstvu napominju da u cilju obrazovno-vaspitnog rada, škole mogu odlučivati da ponovo biraju udžbenike za prvi i peti razred, na osnovu odluke Nastavničkog veća, a uz saglasnost Saveta roditelja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica