Uglavnom je najbolje delovati preventivno i s vremena na vreme čistiti odvode, a najčešći domaćinski savet jeste upotreba sode bikarbone i sirćeta, što je već poznata i oprobana kombinacija za čišćenje zagorelih delova na šerpi, otklanjanje fleka i masnoća sa kuhinjskih elemenata i još čitavog niza različitih stvari...

Upravo su ovaj savet uglavnom delile i članice najvećeg ženskog foruma Ana.rs, pa izdvajamo jedan u kome je detaljno objašnjen postupak: "Meni se sve sredi u slivnicima kada stavim dosta sode bikarbone, pa sipam sirće i pustim da to sve raguje, ali sipam polagano, u par navrata, ne odjednom, i na kraju provrelu vodu i to sipam da ispere sve. Nema neugodnih mirisa i sve očisti."

Ako ste ipak propustili da očistite slivnik povremeno i došli u nezgodnu situaciju da se isti zapuši, ne brinite, i za to postoji potencijalno rešenje, a svoj proveren recept za ovo podelila je jedna članica.

"Ispraznite vodu iz sudopere i kroz rešetkicu u sudoperi sipati u odvod kesicu praška za pecivo, kesicu sode bikarbone i supenu kašiku soli preko toga naliti dva litra ključale vode. Ostaviti da odstoji 20-ak minuta i pustiti vodu iz česme da bi proverili da li je uspalo. Meni je uspevalo iz prve, u pitanju je bio talog od kafe i masnoće", piše jedna od članica sa foruma.