Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Bebo, dobro došla na svet': U Vršcu uspešno sproveden program elektronske prijave bebe

Više nije potrebno da roditelji obilaze šaltere u bolnici, opštini, policiji, sve stiže na kućnu adresu, i to uz obaveštenje putem sms poruke.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U vršačkom porodilištu elektronska prijava beba vrši se uspešno od decembra 2016. godine, a od prošle godine se elektronski podnose i zahtevi za roditeljski dodatak. Tokom 2018, u Vršcu je obavljeno 582 porođaja, i skoro sve bebe prijavljene su elektronski.

"Veoma često se roditelji odlučuju za ovo jer im je jednostavnije i mnogo lakše. Sve im stiže na kućnu adresu – izvod, državljanstvo, potvrda za roditeljski dodatak i zdravstvena knjižica, a pre toga su obavešteni putem sms poruke o svemu tome", objašnjava glavna babica vršakog porodilišta, Dragana Valentić.

Da bi na ovaj način ostvarili svoja prava, potrebno je samo da oba roditelja imaju važeće lične karte i da su oboje prisutni prilikom prijave u porodilištu, a za roditeljski dodatak – da je majka državljanka Srbije. Za ovaj posao trenutno su u Vršcu licencirane samo dve babice, ali se još par njih prijavilo za obuku. Spremne su, kažu, i za proširenje usluga, kada ih bude:

"Na početku, iskrena da budem, mislila sam da je to komplikovano, da ja to neću moći. Međutim, sve je vrlo jednostavno, i spremni smo za dalje usluge koje možemo da pružimo roditeljima", dodaje babica Danijela Opačić.

Povezane vesti

Ranijih godina, roditelji su, da bi prijavili svoju bebu, morali da obilaze šaltere opština, policijskih stanica, filijala RFZO, i za sve te poslove bi utrošili i po nekoliko sati čekajući na različitim šalterima. Danas se cela procedura završava u porodilištu za manje od 15 minuta.

Informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet" koji sve ovo omogućava, jedinstven je i ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije.

Više nije potrebno da roditelji obilaze šaltere u bolnici, opštini, policiji, sve stiže na kućnu adresu, i to uz obaveštenje putem sms poruke.
Izvor: YouTube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica