Sveži listići spanaća slove kao novi matovilac. Takođe se rado jede kao zamena za rukolu, pošto mu je ukus neutralniji. U poređenju sa kuvanim spanaćem (s raznim dodacima), sveži spanać ima vrlo malo kalorija – i prepun je vrednih hranjivih materija! Postoje mnogi razlozi zašto bi spanać trebalo da bude na vašem svakodnevnom jelovniku…

Spanać nam pomaže da budemo fit

Što se tiče gvožđa, spanać je prilično precenjen. Međutim, ima ga više od drugog povrća, pa ako bismo (gotovo) svaki dan jeli spanać, uneli bismo dovoljno gvožđa u organizam. Situacija je ista i s drugim važnim hranjivim materijama: vitamin C štiti nas od upala, a vitamin A izvrstan je za naše oči. Magnezijum reguliše krvni pritisak već nekoliko sekundi nakon konzumacije porcije salate od spanaća. Ovo povrće takođe je dobro za naše pamćenje. Taj efekat postićićete jedino ako ga jedete više puta nedeljno.

Spanać nas jača

Ko jede puno spanaća, imaće snažnije mišiće – poput mornara Popaja. Za to spanać treba da bude svež, odnosno treba da ga jedete kao salatu. U čemu je fora? Kalcijum jača mišiće, a nitrati iz spanaća hrane mišićne ćelije i čine nas jačima.

Spanać nas štiti od bolesti

Nitrati iz spanaća takođe su dobri za naše zdravlje. Proizvode ugljen monoksid koji pomaže telu da spreči nastanak tromba i srčani infarkt. Osim toga, spanać može pomoći kod raka – pokazao je pozitivno delovanje kod raka dojke, prostate i raka kože. Magnezijum i antioksidansi sprečavaju nastanak dijabetesa.

Spanać nam pomaže pri mršavljenju

Spanać ima jako malo kalorija, a opet je zasitan. Savršeno povrće za mršavljenje! Naučnici su u jednom istraživanju otkrili da spanać kao dodatak ishrani zaista pomaže pri mršavljenju. Međutim, spanać je najbolje konzumirati svež – naime, kao prilog, kuvan s maslacem i pavlakom, ima dvostruko više kalorija.