Dok grip kosi ljude u okolnim zemljama, situacija u Srbiji je, po oceni epidemiologa, još daleko ispod alarmantne. Iako je broj obolelih od respiratornih infekcija u porastu, po oceni nadležnih u Institutu "Batut" ne očekuje se scenario zemalja u okruženju.

A, evo i kakva je situacija u nekim od najvećih gradova Srbije, gde je do sada od gripa umrlo šestoro, a obolelo 68.516 ljudi, što je oko 13 odsto više nego prošle godine.

Pirot

Zavod za javno zdravlje Pirot prijavio je epidemiju gripa na teritoriji Pirotskog okruga što je do sada jedina prijava epidemije gripa na teritoriji okruga u Srbiji, potvrđeno je "Blicu" iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema podacima populacionog nadzora nad gripom od početka sezone 2018/2019 prijavljeno je ukupno 68.516 obolelih od oboljenja sličnih gripu što je za 10 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle sezone.

"Najviše stope obolevanja beleže se u uzrasnoj grupi od 0-4 godine. Registruje se nizak intezitet aktivnosti gripa i regionalna geografska rasprostranjenost. Najveća učestalost obolevanja beleži se na teritorji Pirotskog, Topličkog, Pomoravskog, Nišavskog, Braničevskog i Šumadijskog okruga. Zaključno sa današnjim danom u Srbiji je registrovano šest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom virusa gripa i kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo ovog virusa (uzrast 27 do 87 godina). Prvi smrtni ishod u ovoj sezoni prijavljeni su na teritoriji grada Beograda i Južnobačkog okruga a poslednji na teritoriji Nišavskog okruga", navode u Institutu "Batut".

Niš

U Nišu raste broj obolelih od gripa, a broj hospitalizovanih lica zbog komplikacija izazvanih tom bolešću porastao je u odnosu na ponedeljak sa 25 na 27.

Epidemija gripa još nije proglašena, a u niškom Institutu za javno zdravlje rečeno je da to nije učinjeno jer nije premašen epidemiološki prag obolelih.

"Na području Nišavskog i Topličkog okruga do sada je prijavljeno 126 obolelih od gripa što je mali broj u odnosu na ukupno stanovništvo", izjavila je šef Odseka za respiratorne zarazne bolesti Marina Kostić.

Ona je kazala da se uskoro očekuju novi podaci o broju obolelih i dodala da su prijave koje su proteklih dana stizale, pokazale da broj obolelih na području Nišavskog okruga raste, dok na području Topličkog okruga opada.

Načelnica službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u niškom Domu zdravlja Danijela Cvetković izjavila je da ta zdravstvena ustanova ove i prošle nedelje, u odnosu na prethodne sedmice, beleži duplo veći broj obolelih od gripa i virusnih infekcija sličnih toj bolesti.

Beograd

Prošle nedelje na teritoriji Beograda od akutnih respiratornih infekcija (ARI) obolelo je 18.629 osoba, a od oboljenja sličnih gripu (OSG) 495. U odnosu na sedmicu ranije, broj obolelih od ARI je za 13,4% veći (16.425), od OSG 2,1 puta veći (233).

Među obolelima od akutnih respiratornih infekcija najviše je osoba dobne grupe 20-64 godina (35,4%), uzrasta 5 -19 (33,9%) i uzrasta do četiri godine (19,8%). Osoba starosti 65 i više godina bilo je 10,9%. Najveća incidencija ARI beleži se u uzrastu od 0-4 godine (4.484,9/100.000) i od 5-19 godina (2682,6/100.000).

Od ukupnog broja osoba prijavljenih sa oboljenjima sličnim gripu najviše je osoba dobne grupe 5-19 godina (220 – 44,4%) i osoba dobne grupe 30-64 godine (132 – 26,7%). Udeo dece uzrasta do četiri godine 13,1%, osoba starijih od 65 godina je 9,1% i osoba od 20-29 godina je 6,7%. Najveća incidencija OSG beleži se u uzrastu 5-19 godina (93,5/100.000) i uzrastu 0-4 godine (79,2/100.000).

Zlatiborski okrug: Za šest dana 1.382 obolelo

U Užičkoj bolnici leči se devetoro pacijenata obolelih od gripa, od kojih dvoje sa težom kliničkom slikom na odeljenju intenzivne nege. U ovoj ustanovi kažu – prijem novoobolelih na bolničko lečenje se tek očekuje.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Užicu, od 28. januara do 3. februara na području Zlatiborskog orkuga registrovane su 1.382 osobe sa simptomima sličnim gripu, što je značajan porast u odnosu na prethodnu nedelju i isti period prošle godine. Najviše obolelih pripada uzrasnim grupama od 30 do 64 i 15 do 29 godina.

"Kod pet pacijenata dokazan je virus AH1, od kojih je jednoj ženi sa komplikacijama bolesti pluća bila neophodna potpora respiratorom. Tokom vikenda uzorkovali smo briseve grla i nosa kod još dve osobe i potvdu o tome da li su oboleli od gripa čekamo od Instituta "Torlak"", kaže dr Aleksandra Andrić iz Zavoda za javno zdravlje u Užicu.

Foto: Shutterstock

Severnobački okrug: Raste broj obolelih, nema epidemije

Broj obolelih sa simptomima gripa u Severnobačkom okrugu se povećava iz nedelju u nedelju, ali još uvek nema reči o epidemiji.

"To ne znači da se situacija za nekoliko dana ne može promeniti. Govorimo o periodu za nama. Činjenica je da je dokazan virus H1N1, poslali smo uzorak u Novi Sad. Situacija u Srbiji je svuda identična. H1N1 i H3N2 paralelno vladaju", kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Subotici.

Prema njegovim rečima, čak i ako zavod prijavi Batutu epidemiju, a država je proglasi, građani ne treba da budu zabrinuti, jer će to samo značiti da je broj obolelih porastao u tolikoj meri da se na osnovu kvantitativnih pokazatelja govori o epidemiji.

Za slučaj devojčice kod koje je pre desetak dana utvrđen AH1N1, takozvani svinjski grip, dr Bohucki kaže da dete nije imalo uopšte tešku kliničku sliku, niti je bilo životno ugroženo zbog čega nije ni bilo hospitalizacije i da je takvih slučajeva širom Srbije mnogo.

"Svaki zavod uzima po nekoliko uzoraka i šalje na ispitivanje. Slučajno je uzet njen uzorak, moglo je biti neko drugo dete. Ova devojčica nije imala tešku kliničku sliku, niti je bila životno ugrožena", kaže epidemiolog.

Izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine

U Vojvodini su registrovana oboljenja sličnih gripu na nivou sporadičnih i izolovanih slučajeva, kažu u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Intenzitet aktivnosti virusa gripa na teritoriji Vojvodine je nizak, ali registrovani trend je rastući.

Najviše obolelih od bolesti sličnih gripu je u uzrastu od 5 do 14 godine, a akutnih restpiratornih infeskcija ima najviše kod najmlađih, do četvrte godine starosti. Registrovano je 238 obolelih od gripa i 1.826 od akutnih respiratornih infekcija.

"U poslednjem nadzoru infekcija virusom gripa tipa A(H1N1) je dokazana kod devet pacijenata, a virusom gripa tipa A (H3) kod dva pacijenta koji su posetili lekara doma zdravlja i kod jednog hospitalizovanog pacijenta", saopštili su iz Instituta.

Kragujevac

Vanja Đorđević portparol kragujevačkog Kliničkog centra kaže da je "Situacija u KC Kragujevac za sada mirna".

"Nemamo veći priliv pacijenata sa simptomima gripa. Za sada, kod jedne pacijentkinje je potvrđen virus gripa i ona je na lečenju na odeljenju intezivne nege Klinike za infektivne bolesti", kaže Vanja Đorđević.